24 maj 2007

SD diskuterades på Biblioteksdagarna

Under de pågående Biblioteksdagarna i Stockholm ställdes idag en panel bestående av Lotta Gröning, Aftonbladet, Isobel Hadley-Kamptz, Expressen, och PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, inför frågan om de tror att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen nästa år.

Lotta Gröning var här tämligen säker på att svaret är ja. SD är "där de andra inte är", menade hon. SD är ute och snackar med folk. Uppenbarligen är hon dåligt informerad, för här beskriver hon väl en sd-verklighet där do:ers som Harry Edlund och Tor Paulsson finns kvar?

PJ Anders Linder uttryckte skepsis inför frågan om SD i riksdagen: "SD är ett skitparti som inte har någon politik", menade han. Trots sin bristande förtröstan på att det blir ett SD i riksdagen menade han att partiet är på stark frammarsch (fastän de flesta utom PJ vet att SD ligger stilla kring 3% i alla seriösa mätningar). En klar risk för att det kan bli kalabalik i riksdagen 2010 finns alltså även enligt denne moderate chefredaktör, som förstärkte sin oro genom att hänvisa till det s.k. utanförskapet.
"Det finns massor av människor från Mellanöstern som inte har jobb och som lever på socialbidrag."
Deltagarna i Biblioteksdagarna delar uppenbarligen Linders oro. Genom mentometerknappar tippade 40,5% av de uppåt 760 deltagarna att SD faktiskt kommer in i riksdagen nästa gång.