04 maj 2007

Varför Sverigedemokraterna är ett högerparti

Fråga från Frasse, (sd):are i Skövde: Varför skulle Sverigedemokraterna vara ett högerparti?

Sverigedemokraterna kallar sig i sitt principprogram ett nationalistiskt parti. Vad är det? Nationalismen är till sin natur antisocialistisk: "Socialismen lever och har sin varelse i fosterlandslösheten och tål icke nationalismens friska och höga luft" [Kjellén]. På den politiska svenska höger-vänsterskalan menar jag att "ju mer socialism desto längre till vänster", och vice versa. Där har du det korta svaret, för som nationalistiskt parti är SD alltså ett högerparti.

Det går även att anlägga ett praktiskt-politiskt perspektiv på frågeställningen Vi kan se till vilket block i riksdagen eller kommunerna, vilket gynnas mer än det andra av att SD (eventuellt) sitter med och bestämmer. Flera empiriska undersökningar har gjorts, bl.a. av den socialdemokratiske (sd)-experten Martin Tunström i Helsingborg. Han har i sin blogg publicerat skisserna Det borgerliga partiet Sverigedemokraterna och Sverigedemokraterna är verkligen ett högerparti, två enligt mig välskrivna försök att besvara den ställda frågan.

Vare sig jag eller Tunström har förstås monopol på vad som är rätt svar. Jag nämner ändå just hans två texter, eftersom jag själv någon gång 2002 skrev en debattartikel med innebörden att SD skulle komma att ta röster från sossarna, men sedan fungera som ett borgerligt parti, d.v.s. ett högerparti.