13 maj 2007

Rasist eller ej?

Svecus:

Som jag förstått saken har du i allt väsentligt inte ändrat dina åsikter sedan du lämnade SD (du är väl t ex fortfarande kritisk till den svenska invandringspolitiken?). Detta innebär ju att du i Expos ögon fortfarande är en rasist, men dock en sådan som hade lite "godis" som pojkarna på Expo inte kunde säga nej till.

Svar:

Jag citerar från från Sverigedemokraterna från insidan, kapitlet Inledning: Farväl till Sverigedemokraterna.
Men fallet Tommy Funebo skiljer sig på ett dramatiskt sätt från flertalet liknande skådespel. På tidningen Expo har vi vid olika tillfällen dryftat hans roll i Sverigedemokraterna. Vi har upplevt honom som ett märkligt inslag i ett parti som i de flesta avseenden präglas av sekterism, stolliga konspirationsteorier och antidemokratiska kampanjer mot invandrare.

Problemet med Funebo (och den bilden av honom har understötts av andra avhoppare från Sverigedemokraterna) har varit att han aldrig tyckts höra hema i partiet. Han har framstått som en vilsekommen fågel som saknat många av de egenskaper som krävs för framgångsrik överlevnad i den sortens politiska landskap.

I sverigedemokratiska sammanhang var det uppenbart att Tommy Funebo hade stora brister. Han är konservativ - till och med "ärkekonservativ" som han själv beskriver sig - men inte fascist. Han oroades över invandring och det mångkulturella samhället men utan att hemfalla till rasistiska resonemang. Han var inte antisemit, vilket annars alltid borgat för en hög trovärdighetsfaktor inom den "nationella rörelsen" - även om man talat väldigt tyst om judehat de senaste decennierna. I jämförelse med många andra representanter för partiet framstod han som begåvad, om än något naiv. Han förväntade sig att normala regler för politisk verksamhet skulle gälla även inom Sverigedemokraterna.