11 maj 2007

Andersson 2002, Zand 2007

Så nu har Michael Zand (m) bestämt sig för att bli politisk vilde i kommunfullmäktige i Halmstad, sannolikt för att komma ut som sverigedemokrat lite senare?

När Moderaterna i Malmö mot slutet av 2001 bestämde sig för att inte nominera Sten Andersson för ytterligare en mandatperiod i riksdagen, då förklarade Andersson att han tänkte fungera som partilös för resten av den dåvarande mandatperioden men följa den moderata partilinjen i alla viktiga omröstningar.

I vårt proportionella valsystem är det fel att använda det personliga mandatet för att ändra de majoritetsförhållanden som väljarna bestämt i val, menade Andersson. Han stod fast vid detta även sedan han 14 februari 2002 blivit etta på Sverigedemokraternas riksdagsvalsedel inför valet i september det året.

Det ska bli intressant att se vilken moralisk resning Zand visar i Halmstad. Kommer han att visa sig vara den anständige politiker som Sten Andersson visade sig vara 2002, eller kommer Zand att smutsa det demokratiska baneret och kasta Halmstads kommunpolitik i kaos?