19 maj 2007

Partiledningen stärkt

Majoritetsförhållandena på RÅ 2007 kunde, som tidigare rapporterats, inte lätt avläsas på förhand. Efter ett flertal omröstningar nu på lördag står det dock klart att partiledningen står betydligt starkare än för ett år sedan.

Medan majoriteten vid RÅ 2006 i vissa fall sjönk så lågt som till 56%-44% är den hittills tätaste omröstningen på RÅ 2007 den som rör motionsrätten vid riksårsmöten. Partiledningen ville i praktiken avskaffa den enskilda motionsrätten, men fick bakläxa av mötet med 38% för avslag (3/4-majoritet krävdes i detta fall). Men i denna frågan har säkerligen ett antal obundna ombud röstat med minoriteten. I stadgeomröstningen om omröstningsreglerna på RÅ skrapade minoriteten ihop knappa 25%, vilket får ses som den för dagen verkliga styrkan för deras fraktion.

Enligt uppgift från presskillen Mattias Karlsson är hälften av riksårsmötesombuden "rookies". Där finns den främsta förklaringen till minoritetsmännens förluster. De bidar förstås sin tid, och hoppas nog i tid före 2010 års val kunna motivera de nya partivännerna för personförändringar i partitoppen. Gäddan väntar i vassen - avsatte partiordföranden Mikael Jansson röstades till följd av nattens dealande in i valberedningen.