09 juli 2007

Möte mellan EFI och Israel

Sverigedemokraterna är enligt min åsikt ett delvis Israelvänligt parti, som dock innehåller ett betydande antal häftigt Israelfientliga aktivister. På det stora hela menar jag att partiets filosemitiska rykte är överdrivet. Dansk folkeparti, det parti som SD helt fokuserat på internationellt sedan ND knoppades av, verkar inte ha dylika slitningar internt utan framstår som kategoriskt vänligt inställda gentemot både judar och staten Israel.

Dagsaktuellt: Ett pressmeddelande från DF igår talar om den "styrkta vänskapen mellan Dansk folkeparti och Israel".

DF:s talesman i EU-talesman Morten Messerschmidt (själv orättvist beskylld för nazisympatier) har nyligen kommit hem från ett av de första mötena mellan European Friends of Israel (EFI) och officiella representanter för staten Israel. Det fyra dagar långa besöket i Israel beskrivs av Messerschmidt som ett viktigt steg på vägen mot ett förbättrat förhållande mellan Israel och Europa.

- Vi var 16 parlamentsledamöter från olika EU-länder med på resan, ogch under det omfattande programmet hölls möten med både israeliske regeringschefen Ehud Olmert, utrikesminister Tsipi Livni samt ambassadörer och diplomater från en rad EU-länder. Därutöver besökte vi det israeliska centret för krigs- och terroroffer, säger Morten Messerschmidt.

Ingen representant för Sverigedemokraterna deltog i besöket i Israel. Inte Björn Söder, och inte heller internationelle sekreteraren/f. FIDIM-aktivisten Kent Ekeroth.