23 december 2006

Gunnar Sträng 100 år

Märkligt nog uppmärksammar socialdemokratiska partiet inte Gunnar Strängs 100-årsdag, vilken infaller idag. Förnyelsen av partiet har gjort Sträng inopportun.

Det är bara en tidsfråga innan den gamles mantel plockas upp av Sverigedemokraterna, som under slutet av 1980-talet saluförde en hel del socialdemokratisk litteratur från Strängs tid i politiken, och man framställde sig gärna - som nu - som Folkhemspartiet socialdemokraternas andliga efterföljare.

Gunnar Sträng blev statsråd vid 38 års ålder 1945, och var finansminister 1955 fram till valförlusten 1976. Han hade bara 6 års skolgång bakom sig, och gjorde sig känd som enveten ombudsman och organisatör inom Lantarbetarförbundet. Integrationspolitik fanns inte på Strängs tid, men han var ändå emot den, vilket visas av en del uttalanden han gjorde. Bland annat tyckte Sträng att de invandrare som kom till Sverige skulle se till att gå med i Svenska kyrkan istället för att bilda egna invandrarsamfund.

I egenskap av finansminister blev Sträng synonym med ett högt skattetryck. Ett annat karakteristikum för Sträng var hans vana att ha både hängslen och livrem. Kanske vore Gunnar Sträng en lämplig (s)-ikon för SD att luta sig tillbaka emot? Här får ni några av hans mer passande citat till att börja med:

  • Någon jävla skillnad måste det finnas ... Den lilla skillnad som finns sätter vi stort värde på!
  • Jag använder inte krångliga utrikiska ord när det finns advekat inhemsk vokabulär disponibel