15 december 2006

Lynchjustis efterlyses

Så är det då dags för nästa offer för åsiktsförföljelsen i Sverige. Den tillsvidareanställde och behörige gymnasieläraren Jan Bernhoff är avstängd från sitt arbete vid Åsö gymnasieskola, och arbetsgivaren söker nu efter svepskäl för att kunna göra sig av med honom. Det blir inte så lätt; t.o.m. facket backar upp läraren, som hamnat i debattens centrum efter att ha deltagit i antiförintelsekonferensen i Teheran:
-Den här läraren har ju precis som vi övriga en grundläggande åsiktsyttrandefrihet. Och arbetsgivaren ska ju normalt inte kunna ha några arbetsrättsliga sanktioner på grund av att man utnyttjat den, säger Lärarförbundets förbundsjurist Karin Ernfors till TV 4.
Arbetsgivarsidan är helt öppna mot medierna med att lagen inte tillåter dem att sparka Bernhoff för att han varit i Teheran och för att han förnekar Förintelsen. Per Engback på Stockholms kommuns utbildningsförvaltning låter förstå vad han hoppas att lynchjustis ska göra, d.v.s. det den borgerligt styrda kommunen inte själv kan klara av.

-Han kan ju ha bränt sina skepp själv. Eleverna kanske inte vill ha en sådan lärare. Det är ju ett vuxengymnasium han jobbar på. Och eleverna säger naturligtvis ifrån.

Där har vi alltså den svenska rättsstaten av idag. Obekväma åsikter jagas och undertrycks. Våldsnätverk som Afa, Suf, Uv och andra bjuds in där samhällets långa arm ändå inte räcker.