För hur stämmer analysen? Åkessons och Söders problembeskrivning koncentreras efter de sedvanliga gliringarna mot etablissemanget till en passage i artikeln.
"Problemet är att de stora partierna vägrar förhandla med sd. För att slippa ropar man efter nyval. I en sådan situation sätts förhandlingsdemokratin ur spel och väljarnas demokratiska värde urholkas. Dessutom undergrävs flerpartisystemet, dels genom att blockpolitiken cementeras, dels genom att väljarna ges signaler om att en röst på ett mindre parti ställer till parlamentarisk oreda. Varför inte tala klarspråk och istället föreslå majoritetsval när det i praktiken är just detta man vill uppnå?"Vad man alltså säger är överfört i punktform att möjligheten att utlysa nyval
Det framgår av debattartikeln att duon Åkesson och Söder framförallt vill ha kvar nuvarande regler för att kunna utpressa de etablerade partierna på ett sådant sätt att de - i brist på annat - måste bilda koalitioner med SD. Det handlar inte om några djupare statsvetenskapliga analyser från deras sida: De har helt enkelt accepterat att vara landets mest avskydda parti, men insett att en utpressare väl aldrig är omtyckt av sitt offer?
All politik innefattar olika former av förhandlingar och uppgörelser. All politik, överallt och alltid. Om Åkesson och Söder har rätt, då skulle också nyvalet vara en okänd företeelse runt om i världen, faktiskt något som de onda borgerliga politikerna i Sverige själva hittat på? Tyvärr inte. De allra flesta parlament runt om i världen styrs av regler som möjliggör nyval. Dock ej i Norge, och på några ställen till. På kommunal nivå är det förvisso mer ovanligt, men utomlands är kommunerna ofta maktlösa och uppifrån styrda institutioner.
Nyval, eller extraval som det heter här, finns redan i Sverige. Extra val till riksdagen kan utlysas när som helst, men möjligheten har inte utnyttjats sedan på 1950-talet. Trots detta kan jag upplysa herrarna Åkesson och Söder att förhandlingarna är så utbredda i riksdagen att man t.o.m. kan använda ordet kohandel. Inte heller har extravalsinstitutet lett till att majoritetsval införts i Sverige, något som man oroar sig starkt för i debattartikeln i Aftonbladet.
Jag tror alltså inte på de politiska förhandlingarnas förestående död. Det är lättare att ta till sig att nyval devalverar värdet av väljarens röst. Ju mer definitiv väljarens röst är, desto mer måste den anses vara värd. Fast samtidigt - om inte väljaren själv känner att rösten är värd sin vikt i guld, då kanske han är mer benägen att chansa på en röst för SD? Blir det riktig katastrof, då blir det ju nyval, kan han väl tänka!
Åkesson och Söder oroar sig också för att möjligheten till nyval stärker befintliga politiska partigrupperingar, och ger ett budskap om att mindre partier är sämre än större partier. Där funderar jag över om det är dåligt att de befintliga partigrupperingarna stärks. Kanske är det bra för väljarna med förutsägbarhet? Ingen vill ju köpa grisen i säcken. I övrigt ska det väl också sägas att artikelförfattarna inte lutar sig mot någon konkret forskning, utan mer eller mindre helt baserar artikeln på löst tyckande. Inför framtiden: Ta fram hårda fakta!