"Om EU-eliten blint kör vidare mot centralisering och statsbygge kan det leda till nya stora bakslag för de etablerade partierna och fler "junilistor" eller till och med sverigedemokrater som företrädare för Sverige i EU-parlamentet efter EU-parlamentsvalet 2009."Så skriver 7 centerriksdagsmän på DN Debatt idag. Ska vi då äntligen få en EU-debatt, skriver Kurt Lundgren. Han citerar också en uppgift om att det frammyglade Reformfördraget till 96% överensstämmer med det redan förkastade förslaget till EU-konstitution.
Redan vid parlamentsvalen 2004 var det svenska valdeltagandet nere på historiskt låga 37,9%. Mätningar tydde då på att större delen av de 14,4% som röstade på Junilistan bestämde sig sista veckan före valet. Skakigt.
Med hänsyn till regeringens ímpopularitet, Mona Sahlin och svenska folkets motvilja till EU är allt möjligt inför valet 2009. Den tidiga splittring inom borgerligheten, visad i DN-artikeln, är därför ett extra dåligt tecken för Fredrik Reinfeldt, som hellre skulle ta gift än utlysa folkomröstning i något som är relaterat till EU.
Men debattartikeln kan inte tolkas som annat än att artikelförfattarna vill ha en folkomröstning om Reformfördraget, och med folkomröstningar är det som med räntehöjningar; så fort folk med inflytande börjar diskutera dem försvinner alla möjligheter till motstånd. Denna gång riskerar regeringen stå inför en helt oviss valutgång, och vill knappast göra läget än värre.
Så risken är väl stor att etablissemanget återigen förstör EU-valet för SD, denna gång genom att - trots allt - folkomrösta om Reformfördraget? I alla tidigare val har SD minskat i EU-val jämfört med riksdagsvalet dessförinnan.