29 juli 2006

Vill Björn Söder ha HMF kvar?

I en postning på sin blogg sent igår kväll går SD:s partisekreterare Björn Söder till attack mot Luciano Astudillo (s), efter det att Astudillo krävt att överåklagare Sven-Erik Alhem (fp) ska begära tjänstledigt på grund av jäv tills riksdagsvalet är avklarat. Skälet till Astudillos krav är att Alhem (enligt uppgift från Söder) inlett en förundersökning mot antiisraeliska demonstranter i Malmö sedan dessa använt sig av en förbjuden hakkorssymbol.

- Jag tycker det är bra att man startat en utredning, skriver Söder. Han vill se demonstranterna fällda för hets mot folkgrupp.

Bloggen ser Söders utspel som anmärkningsvärt. Under senare tid har t.o.m. etablerade liberala opinionsbildare krävt att paragrafen om hets mot folkgrupp ska avskaffas, eftersom den allvarligt inskränker åsikts- och yttrandefriheten. Att SD här skulle vara mer obenägna till förändring än sossarna har inte ens funnits på banan. På samma gång passar utspelet in i mönstret; det mönster där sverigedemokraterna hela tiden ger dubbla signaler.

Det är alltså läge att fråga de SD:are som besöker bloggen: Vad gäller? Står ert parti fast vid den linje ni officiellt hävdat sedan partistarten, att det ifråga om åsikts- och yttrandefrihet är den mest liberala linjen som gäller? Bloggens grundtips är att det är Söders linje som vinner; den erbjuder ju få "träffytor".