08 juli 2006

SD Gävle lär sig

För några dagar sedan avslöjades det att ett flertal personer på sverigedemokraternas kommunala valsedel i Gävle straffats för moraliskt mindre väl ansedda brott. Lokale partihövdingen Roger Hedlund fick därefter mycken och välförtjänt kritik, dels för att han svarade goddag yxskaft på frågor om sina dömda partivänner, dels för att han flott erbjöd sig att genast stryka dessa personer från valsedeln, dock inte sig själv, trots att han själv är dömd flera gånger för brott.

Men det existerar en viss läraktighet inom SD Gävle. Efter avslöjandena om brottslighet kom avslöjanden om skulder hos kronofogden. Nu är det inte längre aktuellt med strykningar och byxångest, utan istället har lokalavdelningen publicerat en artikel om en av de skuldsatta kandidaterna, en långtidssjukskriven och arbetsskadad f.d. småföretagare i måleribranschen. Partiet vänder på myntet, och utnyttjar skriverierna till sin egen fördel.

Bloggen har förutspått att skriverierna om kriminalitet, skuldsättning o.dyl. inte kommer att få någon större betydelse för det sverigedemokratiska valresultatet i höst. Om partiet fortsätter att gå på offensiven som efter skuldskriverierna kan bloggen komma att få rätt. Man bör komma ihåg att de flesta presumtiva SD-väljarna kan tänka sig välja partiet inte för att det är bäst, utan för att det är det minst dåliga alternativet. Fegisar, rena idioter och riktiga nazister kan man dock i allmänhet inte tänka sig som alternativ.