09 juli 2006

Att sila mygg och svälja pp-elefanter

Vid det här laget har det redan belagts i den allmänna debatten att stockholmspolisens utredning mot The Pirate Bay igångsatts efter utländska påtryckningar och sedan instruktioner utdelats från högsta socialdemokratiska nivå. Mycket mer än så ska inte ordas i detta sammanhang. Bloggen intresserar sig istället för rättsväsendets förmåga att (juridiskt) svälja mygg och sila elefanter.

Listan över mp3-filer på felténsk webbsida
Felten win amp play list
Varför ger man sig på en business där fakta tyder på att gärningsmannaskap för brott mot upphovsmannalagen inte är för handen, men där möjligen en dom på försök/förberedelse (med anstiftan, stämpling och medhjälp ej kriminaliserat) kan pressas fram ur en tekniskt illitterat rätt. Riskerar man inte allt för mycket av det förtroende som många fortfarande har för rättsväsendet? Och om åklagaren därtill förlorar målet, då gör man en stor prestigeförlust mot teknikrebellerna och deras luriga torrentteknik.

Om Håkan Roswall och rättsväsendet i övrigt besjälats av någon verklig vilja att upprätthålla den allt märkligare upphovsrättslagen hade de inte gett sig på The Pirate Bay. Man verkar sakna riktig förståelse för vad som egentligen försiggår där, och det är i högsta grad tveksamt om en materiellt riktig fällande dom kan fås för immaterialrättslig brottslighet. Istället kunde man från statens sida ha nöjt sig med att syna ägarna till TPB för ev. bokförings- eller skattebrott och liknande, och där haft större lycka.

Om nu inte TPB-utredningen bara är ett skålpund fläsk för Bodström, så finns det ju så mycket klarare fall att ta sig an för att göra Thomas Bodström och det amerikanska finanskapitalet glada.

Ta t.ex. piratpartistiske partirevisorn Björn Felténs internetbaserade mp3-bibliotek (om det nu inte är någon nätpirat som lånat Felténs goda fidonamn!), där han fullt öppet själv lagrar och delar med sig av vad som verkar vara upphovsrättsligt skyddat material! Det handlar om inte mindre än 2 555 ljudfiler med den utsöktaste musik spelad av både svenska och utländska artister. Dessutom 579 bilder på utvikningsflickorna i mittuppslaget i Playboy Magazine (tillgängligt även som en enda zip-fil). Tjejbilderna kräver dock lösenord för nerladdning.

Vad tänker denne nolltaxerande f.d. nydemokrat på? Istället för att jaga skuggorna av en förberedelse till upphovsrättsbrott finner män som Roswall hos Feltén en fullfjädrad gärningsman! Feltén är drömmen för anpasslige åklagaren: Han är bosatt strax utanför Göteborg, svensk medborgare och förvarar utan att hymla sina filer på en svensk server (h16n2fls312o1003.telia.com). Kan det vara så att Feltén vill ha en polisutredning?

Startsida på feltensk webbplats
Bloggens råd: Lägg ner TPB-utredningen. Undersök Feltén, som här får en chans att stå upp för sina ideal på samma sätt som Mogens Glistrup gjorde när han vid Fremskridtspartiets start talade om för hela danska folket att han inte betalade ett öre i skatt. Feltén får för sin del chansen att inför sittande rätt underkänna den moraliska bärigheten i nuvarande upphovsrätt.

Se även
  • Fidonet News, redaktör Björn Feltén