29 juli 2006

Niklas Kebbón

Kl. 09.15 intervjuades Niklas Kebbón och hans libanesiska hustru Danielle av Annika Jankell på Nyhetsmorgon Lördag i TV4. I Dagens Nyheter utnämndes Niklas Kebbón för en vecka sedan till nationalhjälte sedan han i egenskap av semestrande departementsråd vid UD tog tag i evakueringen av svenska medborgare från Libanon.

Någon gång i forntiden lärde jag flyktigt känna honom. Tillsammans med flickorna Söderlind och Ekström startade vi ett kårparti vid Juridicum för att vid studierådsvalen kunna slå Borgerliga jurister ur brädet. Försöket lyckades. Kebbón gjorde sig vid denna tid mest bemärkt som trygghetsknarkare - han bytte till och med till vinterdäck på cykeln.

Visst, det var vaket av honom att ta ett riktigt initiativ där han befann sig, och säkerligen är idag många libanessvenskar honom tack skyldiga. Men i intervjun med Jankell var ordet "svek" det första som slank ur honom. Niklas Kebbón är gift med en vacker och älskvärd kvinna som enligt sin egen utsaga inte är svensk. Borde inte detta göra honom själv jävig i alla ärenden som rör Mellersta östern? Jag trodde det var så man i statsverket resonerade.