18 juli 2006

Sabuni slår mot (s) och (sd)

Folkpartiets offensiv mot de värdekonservativa delarna av socialdemokratin och mot den hotande tillväxten hos sverigedemokraterna har börjat på allvar.

Igår skickade Lars Leijonborg fram sitt allra svartaste åsiktsalibi i ett frontalangrepp mot svensk islam. Riksdagsledamoten Nyamko Sabuni presenterade tio frihetsförslag för flickor från hederskulturer, förslag som idag ivrigt debatterats på olika platser i medierna.

  1. Brott som motiveras av gärningsmannens heder ska straffas strängare.
  2. Stopp för skattepengar till religiösa skolor.
  3. 15-årsgräns för att bära muslimsk slöja.
  4. Obligatoriska gynekologiska kontroller på högstadieflickor.
  5. 18-årsgräns för kirurgiska ingrepp som ger bestående förändringar av kvinnans könsorgan - enligt Sabuni främst riktat mot plastikkirurgi på svenska kvinnor?
  6. Längre preskriptionstid för könsstympningsbrott.
  7. Svenska socialsekreterare ska inte längre tillåtas skriva ut oskuldsintyg för invandrarflickor.
  8. Kriminalisering av barn- och tvångsäktenskap.
  9. Snävare definition av arrangerade äktenskap vid asylprövningar.
  10. Tak för storleken på hemgift och brudgåva.
Förslagen från Sabuni kritiseras av kvällspostenjournalisten Peter J Olsson. Han skriver i sin blogg att han finner det "märkligt att en förment liberal riksdagsledamot skulle ha något att invända mot att barns skolgång" främst är en angelägenhet för familjen och individen. Olsson tycker (märkligt nog för en etablissemangsförsvarare) att "det är ju just det skolan är och bör vara, en fristad från politiker som tycker en massa saker, som att skolan ska fungera som en mötesplats för olika värderingar och ursprung".

Sabuni bekräftar själv Olssons oro för socialdemokratiskt tänkande i folkpartiförslagen, genom den motivering hon ger kravet på förbud mot religiösa friskolor.
"Religiöst fundamentalistiska skolor hotar läroplanens krav på att skolan ska fungera som en mötesplats för olika värderingar och ursprung...Religiösa skolor garanterar inte könens lika rättigheter eller alla människors lika värde. Dessa skolor är ett hot mot demokratin."
Mötesplats för olika värderingar och ursprung? Hot mot demokratin? Inte ens Göran Persson själv lyckades ge motiveringen en sådan (s)-ideologisk glans när han för en tid sedan själv uttalade sig i frågan. Bortsett från friskolefrågan är dock Persson låst - regeringen kan inte tillåta sig till några extravaganser inför valet, eftersom halvmiljonen svenska muslimer är nyckeln till valseger. Kanske kommer Sabuni istället att kosta Persson många dyra LO-röster?

Sverigedemokraterna kan däremot, och har redan, gått mycket längre. Man vill t.ex. inte sätta åldersgräns på slöjan, man har i diverse lokala förslag velat förbjuda den helt för vissa riktningar inom islam. Men detta spelar ingen roll. Förra valrörelsen slog Leijonborg undan fötterna på SD när han tog upp sina språktester till debatt. Språktesterna räcker inte till i år, vilket bloggen redan hunnit hävda. Men Sabunis välartikulerade förslag kan allvarligt hota SD:s möjligheter att raka hem stora delar av den främlingsfientliga opinionen.

Vart förslagen från Sabuni egentligen leder kan man, som jag nyss gjort, spekulera kring. Mera säker går det inte att vara på länge än. Det återstår att se hur mycket debatt hennes förslag väcker, och om de får följdverkningar. Påverkas opinionsmätningarna?