17 november 2005

Sverigedemokraternas lokala webbsidor

I ett antal år har sverigedemokraterna påstått att de är landets snabbast växande parti. Internetverksamheten går dock ständigt bakåt, om vi ser till bredden på verksamheten.

Av partiets 13 distrikt har 4 levande hemsidor och 3 distrikt har statiska hemsidor med många trasiga länkar och borttagna undersidor. 6 distrikt saknar helt internetverksamhet. Trots att partiet är starkt i Blekinge har man ingen webbplats för detta distrikt, inte heller finns i Blekinge någon lokalavdelning med egen sida. Att märka är dock att SD Gävle delvis fungerar även som hemsida för sitt egna distrikt.

Bortser man sedan från den märkliga sida som SD Helsingborg lagt upp för olika potemkinavdelningar i respektive avdelnings namn finns det på lokal nivå först och främst ovan nämnda gävlesida.

Sedan finns en riktig hemsida för Helsingborg, en för SD Landskrona och en för SD Kävlinge, en sida för SD Höganäs med kontaktuppgifter för fullmäktigeledamoten och inget annat, en sida för SD Hässleholm innehållande inget annat än en e-postadress. Sidan för SD Höör finns kvar, men har inte uppdaterats sedan februari 2004. Inte heller sidan för viktiga SD Malmö har uppdaterats sedan 2004. Övriga skånesidor är Osby, Klippan, Svedala, Trelleborg och Österlen.

Utanför Skåne ser vi att Arnold Boström har en sida för SD Huddinge, och sen har vi en fullt acceptabel sida för SD Lerum, där även en bra presentation för 2005 års styrelse finns. Man kan dock undra om detta är det enda som uppdaterats; Weine Berg har en egen sida hos SD Lerum, och omnämns som vice distriktsordförande.

Riktigt out-of-date är sidan för SD Orsa, som fortfarande bär rubriken "Nyval i Orsa". Den har alltså inte uppdaterats sedan före 16 mars 2003. Sidan för SD Sunne är ännu äldre - inte uppdaterad sedan före valet 2002. SD Timrås sida ser däremot bra ut, och har ett modernare snitt än tvillingsidan SD Mitt. I övrigt: Trollhättan och Västerås, sistnämnda sida endast med en e-postadress och inget innehåll.

Det ser alltså ut att finnas 19 sverigedemokratiska lokalavdelningar med egen webbsida. Inte särskilt imponerande för ett parti som säger sig vara landets största utanför riksdagen. Det är ju inte överdrivet svårt att "göra hemsidor".