25 november 2005

Vad junilistan måste göra

När flykten från en organisation tagit fart är det svårt att stoppa den. Snabb aktion krävs. Junilistan befinner sig i detta läge just nu, vilket också märks i opinionsmätningarna. Nils Lundgrens enväldiga och odemokratiska metoder har på ganska kort tid fått Görel Flyckt, Birgitta Swedenborg, Tom Heyman och nu idag Stefan de Vylder att hoppa av.

Görel Flyckt säger till Expressen: "Det finns ingen partistruktur. Man måste snabbt enas om ett partiprogram och införa en partikongress eller stämma. Annars går Junilistan samma öde till mötes som Ny demokrati". Tom Heyman spär på genom att säga: "Styrelsen är lika med Nils Lundgren. Han dominerar. Och det finns inga planer på hur det partiet ska ändras."

Receptet är enkelt och självklart, även för den som saknar insyn i partiets inre affärer: Det gäller att per omgående gå ut med det redan antagna Oktobermanifestet och inbjuda till medlemskap för alla som ställer upp på manifestet. Nästa steg blir sedan att alldeles i början på valåret hålla en partikongress där partiets ledarskap ställs till demokratiskt ansvar och säkerligen till stor del väljs om. Gör man detta finns det goda förutsättningar för junilistan att lyfta till kanske 10% av rösterna i riksdagsvalet.


Tillägg 051126 16.00: I uppräkningen i första stycket glömdes Folke Schimanski bort.
Tillägg 051126 16.10: I en kommentar till denna postning påpekar Marcus Friberg att "de Vylder inte lämnade i dagarna, utan i oktober månad", och att "Birgitta Swedenborg har inte heller avgått eller tagit avstånd från Junilistan".