26 november 2005

Pinochet som justitieminister

Vad jag förstår från Svenska Dagbladet idag ska poliser, säpoagenter och militära underrättelsetjänsten kunna spionera mot svenska medborgare i Sverige under falskt namn och falsk identitet enligt Bodström jr:s senaste lagrådsremiss.

Astrid Kristensson blev justitieminister efter maktövertagandet 1976, och kallades "batongmormor" bara för att hon var moderutt. Snarlikt blev det för Gun Hellsvik 1991. Jag vet att Astrid skulle ha blivit rent mörkrädd om hon kunnat ta del av Bodström jr:s lagstiftningsidéer.

Undrar förresten vad sossarna sagt om borgarna suttit vid makten i 10 år, och en moderat justitieminister sedan lagt de förslag Bodström jr nu strör omkring sig? Jämförelser hade säkert gjorts med både Pinochet och Himmler. Socialdemokraterna har idag blivit socialfascister på riktigt, och från bleksiktiga Leijonborg och Reinfeldt ser vi knappt några reaktioner alls. Moderate chefsideologen Borg drömmer sig kanske iväg till ett visst land i fjärran, där hårda tag är vardagsmat.

Allvarligt talat, det här med rättsstaten Sverige och medborgarnas rättssäkerhet blir bara mer kritiskt hela tiden. Det är hög tid för en riktig motreaktion - en backlash. OK om vanlig polis spionerar på riktiga gangsters och använder falskt namn, förutsatt att de gör detta enligt beprövad svensk poliserfarenhet. Men Säpo borde ta mig f-n förbjudas att på något sätt spionera på eller registrera svenska medborgare. En skarp gräns måste dras. Ska det spioneras får det bli på utlänningar och utlandet, annars så sitter vi en dag i vårt folkhemssibirien, och fattar inte vad som hände.