21 november 2005

Hur många var arbetslösa oktober i år?

En del förvånade bloggbesökare har mailat mig efter min postning om Fredrik Reinfeldt igår. Den officiella statistik jag hänvisade till säger ju att den officiella arbetslösheten i Sverige i oktober inte var mer än 5,6%.

Nu finns det 1) lögn, 2) förb-d lögn, och 3) statistik. Man behöver inte lita på något bara för att det är statistik upprättad i statsverket. Sen kan man också skärskåda statistiken ifråga. AMS statistik visar alltså på en arbetslöshet på 5,6% eller 253 600 personer. Sedan har vi 31 200 personer som anser sig som arbetslösa och arbetssökande, men som inte uppfyller statens krav på vad som är en riktig arbetslös. Där är vi framme vid 284 000 personer eller 6,3%.

Av de som staten betraktar som "sysselsatta" är företagare SAMT dessas medhjälpande hushållsmedlemmar 10,3%. Hur många är dessa "medhjälpande hushållsmedlemmar" och i vilka branscher florerar de flitigast? Vidare är 5,2% av de sysselsatta endast sysselsatta i högst 19 timmar i veckan, d.v.s. mindre än halvtid. Hur många av dessa vill och bör jobba heltid? Sedan arbetar 18,0% av de sysselsatta i mellan 20 och 34 timmar i veckan - återigen kan det röra sig om dold partiell arbetslöshet, som kanske måste kompletteras med a-kassa, soc-bidrag e.dyl.

Av de 75,7% i den vuxna befolkningen som faktiskt befinner sig i "arbetskraften" är det 76,6% som jobbar heltid. Då återstår ändå en hel massa blindskär. Massor av ungdomar studerar, trots att de helst skulle jobba, och trots att det är fullständigt meningslöst för dem att dra på sig lån och bidrag för att studera något som inte kommer att vara dem till någon större nytta i deras framtida jobb.

Ska man få någon rätsida på exakt hur många som är arbetslösa, då skulle man behöva tillskansa sig kontroll över AMS statistikfunktion m.m. och börja mäta arbetslösheten efter nya principer. Det enda man kan säga säkert idag är att de 5,6% arbetslösa i den officiella statistiken, de är bara toppen på ett isberg.


Tillägg 051130 07.10: Expressen uppger att andelen av arbetskraften som är arbetslös tillsammans med andelen av arbetskraften i arbetsmarknadsåtgärder utgör 8,7%, och att andelen beräknas öka till 8,8% under 2006.