04 november 2005

Svensk TV om upproret i Frankrike

Medan stora grupper av proletariserade "beurres", nordafrikaner, fortsätter sätta sig upp mot statsmakten i norra Frankrike fortsätter svenska massmedier att slå blå dunster i ögonen på vanligt folk.

Jag passade på att göra en studie av morgon-TV idag. Olle Svenning på Aftonbladet flimrade förbi som hastigast och vågade säga "beurres". TV4 hade bjudit in Kurdo Baksi och ung svensk-kurdiska. Tjejen tyckte synd om de första två omkomna ungdomarna, men tyckte i övrigt bara att det var naturligt och bra med lite kravaller. Kurdo var på djupt vatten direkt, eftersom han till skillnad från tjejen inte kände till integrationsproblematiken i Frankrike. Han slängde dock in en vild gissning på uppror även i Sverige 2011-2012 om inte den positiva särbehandlingen snarast ökar.

Statsägda SVT hade tyckarpanel 7.45-08.00. Schultz, Kjöller och Etzler, två bonnierredaktörer och en (v)-märkt, diskuterade (s)-kongressen i 9 minuter, Bosse Ringholms idrottsklubb i 3, för att sedan runda av med några lagom infantila tankar om Frankrike de 3 minuterna före 8-nyheterna.

Samhällsdebatten i Sverige är verkligen vital. Många åsiktsriktningar kommer fram och ingen bangar för att sticka ut hakan.