08 november 2005

Frågor från SD-håll

Frågor

Angående de svarta i New Orleans: det har inte slagit dig att olika kollektiv skapar olika kulturer och att de svarta därmed blivit ett samhälle i det amerikanska samhället? Uppenbarligen är det något som får många av dem att så fullständigt undgå att identifiera sig med det amerikanska samhället. Eller vad är din teori?

Sedan har ju bevisligen enstaka individer anpassat sig till samhället, men bakvattnet på katastrofen i New Orleans visar nog på att de är allt för få.

Svar

Kultur skapas mycket riktigt i olika kollektiv. Men jag håller inte med om Weine Bergs åsikt att plundringen av New Orleans berodde på en mångkulturell konflikt mellan det svarta och det vita Amerika, i en kontext där han definierat mångkultur som "Olika kulturer ser på omvärlden på olika sätt, därav följer att mångkultur är kolliderande värdegrunder" (se Definitioner av mångkultur).

Berg skriver att "de afrikanskättade..gick till attack mot det amerikanska samhället". Nog tycker jag för min del att de svarta i USA delar samma amerikanska kultur som gör de andra folkgrupperna i landet.

Ett växande problem är däremot i just det amerikanska fallet att landet verkligen håller på att bli mångkulturellt, på så sätt att kultursynkretismen får övervälde och ingen statsbärande kultur längre kommer att finnas att ta del i. Denna framväxande mångkultur, men även andra typer av skäl, som den fattigdom större delen av New Orleans svarta levt i, är orsaken till det ociviliserade beteendet hos stadens befolkning i samband med översvämningen.

USA skulle behöva sin "WASP"-kultur, en kultur dominerad av vita reformerta/protestanter av anglosaxisk härstamning, för att få lugn och harmoni. Men denna tidigare majoritet i USA finns inte längre. Därför har jag svårt att se hur USA ska kunna hålla sig kvar i "toppen" på världscivilisationen.

Kontentan av detta resonemang är alltså att jag tillbakavisar uppfattningen att de svarta i USA ställer till besvär just för att de är svarta.


Skälet till att just WASP-kulturen är rätt för USA, är att det är WASP:s som dominerat USA ända sedan 1776. Med andra ord, denna kultur är statskultur av urminnes hävd.