26 november 2005

Hyllningarna av Göran Holm

Riksdagen antog som bekant en amnestilag för en kort tid sedan, och ett stort antal utlänningar som i kraft av lagen beviljats permanent uppehållstillstånd ska nu placeras ut av integrationsverket hos landets kommuner. Sedan tidigare är det bara 174 kommuner som åtagit sig att hjälpa verket, och det till antal som inte alls är tillfyllest i nuvarande läge.

I den här vevan har det blivit känt att Göran Holm och det moderata styret i Vellinge åter vägrar skriva avtal med integrationsverket. Det kamerale Holm motiverar detta helt och hållet med att det i kronor och ören är en dålig affär för hans kommun. Skulle han bjudas mera kosing - inga problem!

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kunde ändå inte låta bli att, sin vana trogen, utropa denne borgerlige kommunpolitiker till hjälte. Enligt Åkesson företräder Holm "en folkligt förankrad linje och vägrar att böja sig för regeringens påtryckningar om asylmottagning" och är en hjälte.

Den minnesgode läsaren kommer kanske ihåg hur Åkesson i valet 2002 uppmanade SD:s väljare i Olofström att där rösta på folkpartiet, när då SD självt inte skulle ställa upp i den kommunen. Åkesson borde nog försöka lägga band på sina varma känslor för borgerliga politiker, för där har han inga poäng att hämta.

Det desperata utspelet ifråga om Holm och Vellinge kan ju också ge intryck av att Åkessons målsättning är att öka ersättningsnivåerna till de kommuner som har avtal med Integrationsverket. Men så är det väl inte, utan i själva verket anser man väl att inga kommuner bör ta emot några flyktingplacerade personer, inte ens sådana med flyktingförklaring?