04 november 2005

Definitioner av mångkultur

Ikväll gläds bloggen över att SD-koryfén Jimmy Windeskog samlat sig till en definition av det för nutida svensk nationalism centrala begreppet (eller snarast: honnörsordet) mångkultur. Enligt Windeskog är mångkultur "det som uppstår när för många olika kulturer möts på en för liten yta så att detta leder till allmän normupplösning, även kallat nollkultur." 1

I sammanhanget kan vara värt att dra sig till minnes vad Windeskog för en kort tid sedan sade till Sydsvenskan, nämligen att "begreppet nation består inte bara av kultur. Det är människorna som skapar kulturen. Och det finns grundläggande olikheter mellan olika folkslag". Må så vara att Sydsvenskan genast stämplade sistnämnda som "ren rasism"; genom att nu äntligen ge sig på begreppet mångkultur ger Windeskog ändå sitt bidrag för att vanligt folk ska kunna börja förstå hur SD:arna tänker.

Tidigare idag bestods vi av Weine Berg definitionen "Olika kulturer ser på omvärlden på olika sätt, därav följer att mångkultur är kolliderande värdegrunder". I Björn Söders postning "Resultatet av mångkulturell politik demonstreras i Paris" delgavs läsaren däremot ingen närmare uppfattning av vad Söder menar med mångkultur.

I Sverigedemokraternas principprogram under punkt 2, "Den nationalistiska principen", sägs inte annat om mångkultur än att statsnationen är nationalstatens motsats, och innebär att det ryms flera nationer inom en och samma stat. Sådana samhällen är ofta mångkulturella, men kan också betraktas som särkulturella där de olika grupperna lever åtskilda snarare än tillsammans.

I handlingsprogrammet "Demokratisk utveckling" bär punkt 3 rubriken "Mångkultur eller demokrati?", men utan att begreppet mångkultur ges någon annan innebörd än det som partiet uppfattar som allmänt negativt och dumt. Inte heller i 1999 års partiprogram erbjöds någon definition av "mångkultur".

I Funebos "Litet nationalistiskt lexikon. Terminologi av internt intresse för aktivister i den nationella rörelsen i Sverige" lär vi oss däremot att mångkulturen är ett politiskt begrepp, där mångkulturen utgör kultursynkretismens första stadium. Kultursynkretism är sedan integration i kulturellt avseende, där medvetenheten om kulturens innehåll och betydelse minskas och gränserna mellan olika kulturer suddas ut, och resulterar i ett kulturellt tillstånd utan självklarheter och kollektiva föreställningar. Slutresultatet är fullständig alienation.


1 5 november 2005, kl. 11.52: Tyvärr höll Windeskogs egen definition av mångkultur bara en dag. Idag har han ändrat sig till följande definition: "Mångkultur är det som uppstår när för många olika kulturer (och eller nationer) möts på en för liten yta så att detta leder till allmän normupplösning, även kallat nollkultur." Som synes står den nya windeskogdefinitionen närmare vad han sade i Sydsvenskan.