03 juli 2006

Lågt i tak i piratpartiet

På piratpartiets forum varnar Andreas Käiväräinen för troll. Han följer där i Björn Felténs djupa fotspår. Det är oklart vad som Käiväräinen exakt vänder sig emot.

Själv känner jag mig inte alls träffad, eftersom jag inte skrivit något på partiets forum sedan i januari. Men jag vill varna gräsrötterna i piratpartier för konsekvenserna av Käiväräinens och Felténs resonemang, vilket ofelbart kommer att leda till att all form av intern kritik tystas ner. Och fog för kritik finns det allt, vilket bloggen gång efter annan redogjort för.

Hur bör man göra för att tackla ovidkommande kritik och påhopp i ett parti? Här kan man faktiskt - även om man inte är kommunist - finna vägledning i Maos skrifter. Särskilt lämpligt bör detta vara för Falkvinge, eftersom han liksom Mao varnar för "ultrademokrati" (detta ord är dock inte det Falkvinge använder).

I verket "Om korrigering av felaktiga idéer i partiet" (1929) kan bl.a. följande läsas.

  • Vid mötena bör alla deltagare uppmuntras att ge uttryck åt sina meningar så fullständigt som möjligt. I varje kontrovers bör det, utan kompromissande och överslätning, klaras ut vad som är riktigt och vad som är felaktigt. För att nå en klar slutsats, bör det, som inte kan avgöras vid ett möte, diskuteras vid ett annat, förutsatt att arbetet inte hindras.

  • Kritiken inom partiet är ett medel att stärka partiorganisationen och höja dess kampduglighet...Metoden att åstadkomma rättelse är att hjälpa partimedlemmarna att inse att kritikens ändamål är att höja partiets kampduglighet i syfte att vinna seger i klasskampen och att den inte bör användas som ett medel till personliga angrepp.

    Dessa två punkter illustrerar det som i marxistisk terminologi brukar kallas konstruktiv kritik. Sådan kritik är alltså både bra och nödvändig för ett parti, eller vilken annan idéburen organisation som helst, för den delen.

    Vad som är dåligt och som måste förbjudas är antagonistisk kritik, det som Käiväräinen talar om när han beskriver troll som sådana personer som finner ett "personligt nöje i att få andra folk upprörda, förbannade, sårade m.m.". Den antagonistiska kritiken är till sin natur ett fenomen som syftar till att tränga ut eller bekämpa andra personer, medan den konstruktiva kritiken syftar till att avhjälpa en brist eller ett fel och att på så sätt nå enighet.

    I praktisk handling kan piratpartiet få bort sina antagonister genom att banna användare på sitt forum, inte genom att förbjuda yppandet av kritik mot Falkvinge.