08 januari 2007

Årskrönika 2006


  • December: I början av månaden handlar det mycket om Lo-fackens utrensningar av sd:are och möjligheten för Sd att dra igång ett eget fackförbund. Sd håller under månaden sin årliga kommunpolitiska konferens, denna gång i Karlskrona och med deltagande av Ingrid Björkman. Efter att ha infört en ny mediapolicy slår Sd knut på sig självt: "– För närvarande har vi det här beslutet att inte uttala oss för Expo, säger Mikael Jansson, ordförande i SD Göteborg, i ett uttalande till tidskriften Expo". Året slutar lugnt för Sd, som inte haft någon direkt utåtriktad verksamhet efter valet i september. I partisympatimätningarna har man legat kring 3%.

  • November: Sd-haussen efter ökningen i riksdagsvalet börjar avklinga. Presstalesmannen Jonas Åkerlund tillkännager att han ska sluta frekventera Objektiv SD-blogg, sedan bloggen trott honom vara mjuk mot nazister i Sd. Statsminister Reinfeldt besöker Södertälje, påstår svenskarna vara barbarer, och sätter på så sätt lite fart på den tynande sverigedemokratiska agitationen, som dock går lite för långt och gör antydningar om statsministerns personliga rasegenskaper. En mätning av varumärkesigenkänning bland svenskarna avslöjar att Sd nu är större än Coca Cola.

  • Oktober: Sverigedemokraternas ökning i valet har mångdubblat inflödet av skattefinansierat partistöd. SD Lunds Erik Almqvist råkar i samvetsnöd och talar om att skänka bort delar av det kommunala stödet i Lund. Nyblivna kommunalrådet Sten Andersson är etter värre, och skänker bort hela sin riksdagspension till Cancerfonden. Aktive Jocke Larsson gör tvärtemot i Uppsala; anklagas sedan för girighet av nya borgerliga kommunledningen. Den ende som struntar i pengarna är Kenneth Sandberg, som meddelar att han lägger av med all politik utanför Kävlinge kommun. Mest omskakande under oktober månad är afa-attacken på ett sd-möte i Eslöv. Sd-ledningens bristande säkerhetsmedvetande kommer åter i fokus. Mot slutet av månaden får sd:aren Kenth Ekeroth foten från ambassaden i Tel Aviv, sedan hans partimedlemskap avslöjats.

  • September: Sd ser fortfarande stabila ut i partisympatimätningarna, dock klart under riksdagsspärren. Sifo 8 september visar inga effekter av det riksutskick av valflygblad och valsedlar som Sd gjort till samtliga hushåll i landet. Jonas Åkerlund säger i TV3:s Insider samma dag att en fördubbling av förra valets 1,44% är ett absolut minimum för vad som är acceptabelt som valutgång. Objektiv SD-blogg gissar på 2,7% och får nästan rätt: Sd förvånar hela det politiska etablissemanget med sina 2,9% och 300 mandat.

  • Augusti: Sd:s presstalesman Jonas Åkerlund frågas ut i P1 Morgon: "- Mångkultur är ingenting ni vill ha? - Jo, i en begränsad omfattning." Pressekreteraren Mattias Karlsson ger för sin del upp, efter alla obehagliga avslöjanden från Expo: "- Jag har ingen kommentar och är inte alls insatt i det här." Från Stockholm ryktas det att man på partikansliet dumpat hela det gamla partiarkivet i en sopcontainer. I Eslöv lyckas den lokala sd-hemsidan slå besöksrekord, sedan man gjort ett fotomontage med hjälp av en filmaffisch. I mitten av augusti börjas Sd:s siffror plötsligt stiga i partisympatimätningarna. Sd lanserar vallåten "Blåsippans väg", vilket spär på sympatierna ute i stugorna. Funebo skriver debattartikel om Sd och S i Expressen.

  • Juli: En sd-delegation besöker politikerveckan i Almedalen, dock utan att väcka något uppseende i medierna. Stillhet i den sverigedemokratiska valkampanjen. Istället för att få fart på södra Sverige, sparka igång partikansliet, göra något åt alla kommande expoavslöjanden eller ägna sig åt de svenska intressena i kriget i Libanon, åker partiledare Åkesson svårbegripligt nog till Härjedalen. Sommaren räddad för alla förbittrade sd:are, sedan Tobias Hübinette häktats misstänkt för mordbrand.

  • Juni: Bloggen kritiserar Sd för att ha för bråttom med att beställa valsedlar, större noggrannhet vad gäller kandidaternas handel och vandel efterlystes. En skandal yppar sig i Stockholm: SD Stockholms län har fört hemliga samtal med Nd:s partiledning. Efter en mängd korkade uttalanden från olika sd:are presenterar bloggen "Knownothing"-konceptet.

  • Maj: De utåtriktade aktiviteterna återupptas inom Sd 1 maj, när man med 70 deltagare demonstrerar i skånska Hässleholm. Några veckor senare var det dags för det första offentliga sd-mötet i Stockholm på flera år. I något som påminner om en långt utdragen tortyr börjar tidskriften Expo publicera den ena artikeln efter den andra om gravt olämpliga sd-kandidater. Det går så långt att vissa borgarbloggare börjar tycka synd om Sd. I månadens sista dagar: Sd byter ut sin fackla mot en redan från början omstridd blåsippa.

  • April: I en postning 2 april skriver Objektiv SD-blogg "Verksamheten i SD Riks, sverigedemokraternas riksorganisation, är efter det relativt lyckade riksårsmötet - lamslagen". Hela april månad går i passivitetens tecken. Det enda som synes pågå inom partiet är framvaskandet av kandidater till valsedlarna till höstens val. Trots det "intensiva arbetet" visar det sig bli en skriande brist på valbara kandidater runt om i landet.

  • Mars: Den i januari uteslutne Gorm Lind förvarnar om en ny rival till Sd i valet i Trollhättan (något som sedan inte kommer till stånd). Nesligen avsatte partiordföranden Mikael Jansson tillkännager sin förlovning med en ledande (kvinnlig) nd:are, som senare även hon blir medlem i Sd. "SD Rättviks" Ingemar Hellgren dyker åter upp i sd-debatten. SD Gävle försöker lansera en lista till kårvalet, men gör ett formellt fel och hamnar "offside". Objektiv SD-blogg analyserar Sd:s nya flygblad och Sd:s riksårsmöte (där ledningen vinner på alla punkter) och rekommenderar att man avstår från att rösta i riksdagsvalet.

  • Februari: Månaden börjar med att utstötte Jimmy Windeskog bedriver småskaligt skyttegravskrig mot de forna partikamraterna. Guldläge för Sd i samband med de danska muhammedteckningarna, följt av stor skandal där Säpo och Ud i strid med grundlagen ser till att släcka Sd:s internetverksamhet. Sd förmår inte utnyttja sin chans att vinna en moralisk seger över sossarna, utan viker ner sig utan strid. Månaden rundas av med att Weine "Rakryggad" Berg lämnar Sd, och en gammal nd:are skämmer ut Sd i Mittnytt.

  • Januari: Sd gör sin första egna sifomätning. Sliriga sdu:are på tallinnkryss. SD Malmö försöker hålla årsmöte, men hindras av sin egen "Hej kom och slå mig"-taktik. Motståndet denna dag 50 afa:iter. Lugnare i Värmland. Tremannaföreningen SD Forshaga håller årsmöte. Göran fortsätter som ordförande.