28 januari 2007

"Händelser som påminner om kulturrevolutionen i Kina"

Sdu:s Erik Almqvist har upptäckt en nära två månader gammal artikel i The New York Sun och gjort en postning om denna på sdblogg.se. Artikeln, vars i stort sett enda namngivna svenska källa verkar vara Jonathan Friedman, bär rubriken "Medan Sverige sover".

Det framgår av artikeln bl.a. att sverigedemokraterna "åtnjuter ett avsevärt stöd hos allmänheten", men att detta inte kunnat ta sig uttryck i valen, på grund av att valen inte är hemliga och alltså präglas av systematiskt valfusk. Läget är prekärt för Sd, för partiet har varit föremål för
händelser som påminner om Kinas kulturrevolution. Uppgjorda 'folkliga protester' av de andra partiernas 'ungdomsbrigader' har lett till att sverigedemokrater förlorat sina jobb. För några veckor sedan blev en yngre diplomat avskedad sedan det blivit känt att han var medlem i partiet och hade kritiserat sitt lands invandringspolitik.

Vid upprepade tillfällen har ligister lojala till de styrande partierna skingrat sverigedemokraternas möten och misshandlat partiets ledare. Och detta i ett land i vilket på senare tid ett parti lett av en uttalad kommunist varit del av en styrande koalition.
Hurra, tycker Almqvist, och frågar sig om "demokratiseringen av Sverige (ska) komma utifrån"?

Jag tror nog att Almqvist bör sansa sig. Liknande glädjeutbrott har då och då inträffat hos sverigedemokrater ända sedan partiet bildades, men ännu har inte marinkåren rullat in på Sergels torg.

Efter att ha läst artikeln i The New York Sun bör man däremot erinra sig följande minustecken.
  • De starka, nästan pompösa överdrifterna i texten kan slå tillbaka: Under kulturrevolutionen slog man ihjäl misstänkta småborgare till både höger och vänster. Ingen sd:are har ännu förlorat livet i partiets tjänst.
  • Jonathan Friedman är uppenbarligen artikelns huvudsakliga inspiratör och källa. Gjordes researchen på en lunchrast?
  • Friedman tillmäts inte så stor trovärdighet i det "liberala etablissemanget" på grund av sitt långa invandringskritiska engagemang.
  • Nystartade The Sun är en neokonservativ tidning och saknar därför anseende i Europa på det sätt The New York Times har. Dessutom: Suns upplaga är på 100 000 exemplar per dag. Times upplaga är 1 150 000 på vardagar och 1 700 000 på vardagar.

    Det finns emellertid även plustecken - åtminstone för sverigedemokraterna.
  • Sd framhålls vid åtminstone ett tillfälle i amerikansk media som Sveriges ledande oppositionsparti.
  • Friedman är judisk, The Sun är judiskägd. Kan den amerikanska judenheten vara på väg att tvätta av Sd den antisemitiska stigma som finjudarna i bonniersfären lyckats impregnera partiet med?

    För egen del tycker jag att artikeln vittnar om lågklassig journalistik. Men jag gottar mig åt den: Rödskäggen inom media och politik kan gott få känna på hur det känns att bli utsatt för propaganda som biter.

    Dessutom håller jag i stort med Friedman i hans samhällsanalys: Det finns en politisk klass, och den förtrycker oss.