15 januari 2007

"Sveriges asylsystem har kapsejsat"

Finlandssvenska Hufvudstadsbladet rapporterade igår från Södertälje, där det etniska läget är förtvivlat, t.o.m. när man frågar kommunalrådet Anders Lago (s). Rubriken är "Sveriges asylsystem har kapsejsat":

- Till och med våra invandrargrupper protesterar. Både irakier och assyrier kommer till mig och ber oss göra något åt situationen.
- Det gemensamma språket blir inte svenska när majoriteten gör sig förstådd på arabiska.

Så säger alltså socialdemokraternas ledande man i kommunen. Samtidigt vet vi som följer svensk politik att bara ett riksomfattande parti vill fälla ner invandringens dammluckor, och det bara en smula: Sverigedemokraterna. Detta parti, det vet vi också, har ett opinionsstöd på högst 3% av väljarna.

Om inte nu, när skulle egentligen sverigedemokraterna kunna komma någon vart? Uppenbarligen saknar man inom partiet det förtroendekapital hos vanligt folk som behövs för genombrott.

Politik handlar inte bara om sakfrågor, utan också om personfrågor. Den dagen verkar snart vara slagen, när utbrytningar sker ur socialdemokraterna och flera borgerliga partier för att skapa ett nytt invandringskritiskt parti inför valen 2009 och 2010.