26 januari 2007

Är SD:are antisemiter?

Grafen plottad av Henrik Bachner och Jonas Ring 2005
En kommentar tidigare idag har hypotesen att Sd:s fiaskobetonade förintelsemanifestation igår kväll beror på att Sd:s väljare är bland de mest antisemitiska i valmanskåren. Det snacket tror inte jag på - att deltagandet blev så lågt (10-15 personer) beror helt säkert i första hand på det låga antalet medlemmar och aktiva inom Sd, samt det faktum att partiet lokalt i Karlskrona trots gott valresultat har en svag organisation.

Men visst spelar syftet med manifestationen in. Det lär inte vara något högprioriterat för en sd-sympatisör eller medlem att gå ut på gatan och hytta med näven mot rasism och främlingsfientlighet på den dag sovjetiska trupper tågade in i Auschwitz. Det var kanske ingen höjdare för Åkesson eller Jomshof heller; man drog i sina anföranden in andra folkmord och islamism i sammanhanget, som för att relativisera judemorden under Tredje riket.

Sant är också att en undersökning ("Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige", gjord av Henrik Bachner och Jonas Ring för Forum för levande historia, pdf) visar att Sd:s väljare 2005 var tredje mest antisemitiska räknat bland de sju riksdagspartierna, två vänsterextrema och tre högerextrema partier.