26 januari 2007

JK:s beslut på CB:s anmälan

På föredragning av Katarina Berglund Siegbahn har justitiekansler Göran Lambertz meddelat följande, tämligen långa avskrivningsbeslut med anledning av CB:s anmälan mot Niklas Svensson.

En person har anmält journalisten Niklas Svensson för att ha röjt hennes identitet i ett inlägg på Nyhetsbolaget AB:s bloggsida politikerbloggen (www.politikerbloggen.se). Hon har gjort gällande att hon har lämnat uppgifter till Niklas Svensson för publicering och att han - genom att publicera uppgifterna på sådant sätt att det gick att förstå vem som hade lämnat uppgifterna - har brutit mot anonymitetsskyddet. Han har sedermera återtagit sin anmälan.

Justitiekanslerns bedömning

Enligt 2 kap. 3 § första stycket yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) får bl.a. den som har tagit befattning med en framställning som var avsedd att ingå i ett radioprogram eller en teknisk upptagning inte röja vad han därvid har erfarit om vem som t.ex. har lämnat uppgifter enligt 1 kap. 2 § YGL.

Justitiekanslern får enligt 2 kap. 5 § tredje stycket yttrandefrihetsgrundlagen väcka allmänt åtal mot den som bryter mot sin tystnadsplikt enligt 3 § endast om målsäganden har angett brottet till åtal. Eftersom anmälaren, som även är målsägande, har återtagit sin anmälan saknas redan av denna anledning förutsättningar för Justitiekanslern att pröva anmälan.