09 januari 2007

Skillnaden mellan SD och DF

I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet igår dömdes sverigedemokraterna (Sd) ut av Peter Hervik, docent i internationell migration och etniska relationer i Malmö. Han menar att "Sd och deras sympatisörer är oseriösa och motsägelsefulla. De förtjänar i princip inte någon större uppmärksamhet."

Den avgörande skillnaden mellan Sd och Dansk folkeparti (Df) är enligt Hervik existensen respektive frånvaron av en riktigt skicklig spinndoktor, i Df:s fall existensen av Søren Espersen: "Han är en viktig länk i DF:s starka ledning. Han betraktas utan konkurrens som Danmarks viktigaste och mest effektiva spinndoktor."

Hervik är uppenbarligen djupt imponerad av Espersen, och menar att "kombinationen makt, duktig spinndoktor och hög position i DF gör att han, i vissa kretsar, betraktas som Danmarks farligaste person. Fram till och med 2005 styrde han mediepolitiken i DF benhårt med en fräckhet och aggressivitet som saknar motstycke i dansk politisk historia".

Ska Sd lyckas? Kanske, enligt Hervik, men då måste man skaffa sig en egen "Espersen".

Själv är jag mer skeptisk. Bra spinndoktorer växer inte på träd, men skulle Sd hitta en sådan och kunna kombinera honom med kompetent och enveten uteslutningskommissarie för att få ordning i leden, då finns möjligheten till fortsatt tillväxt för Sd. Fast nu har vi sprungit iväg för långt: Huvudproblemet som Hervik inte identifierat, torde vara att partiordförande Åkesson är för vek för att ändra kurs på skutan.