03 juni 2006

"Likt en Åkesson mellan hötapparna"

Nu är det upprört på det sverigedemokratiska pressekretariatet i Malmö: "Ett svek mot svenska arbetare", hävdar de sydsvenska nationalisterna emfatiskt. Några riksdagspartier vill släppa på restriktionerna för arbetskraftsinvandring till Sverige, och så här säger pressekretariatet i ett pressmeddelande släppt på fredagen.

"Enligt uppgifter från Sveriges radio kommer socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet i höst att presentera ett förslag som öppnar för en ökad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Arbetskraftsinvandrarna skall i förlängningen även kunna få permanenta uppehållstillstånd. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson är mycket kritisk till förslaget."

Ord och inga visor. Men menar Åkesson allvar? Hans kritik går stick i stäv med det arbetsmarknadspolitiska handlingsprogram som hans parti antog så sent som i mars i år. I handlingsprogrammet krävs - mer eller mindre - fri arbetskraftsinvandring för den som kan uppvisa färdigt anställningsavtal med svensk arbetsgivare. I det slutliga förslaget till handlingsprogram krävdes till och med att dessa arbetskraftsinvandrare efter några års vistelse skulle få sina uppehållstillstånd omvandlade till permanenta sådana! Denna del av förslaget avvisades dock av riksårsmötet, sedan bloggen veckan före mötet fäst ombudens uppmärksamhet på skrivningen.

Läs och förundras över det sverigedemokratiska handlingsprogrammet. Vad står partiet för - ja eller nej till arbetskraftsinvandring?

"Generell invandring av arbetskraft till Sverige från länder utanför EU behövs inte och ska därför inte förekomma. Dock måste det vara möjligt för människor med speciell kompetens att komma till landet för att arbeta. Det handlar då om personer som kan uppvisa anställningsavtal med svenska arbetsgivare. Dessa personer får tillfälliga uppehållstillstånd."