23 juni 2006

Dags för egen stapel?

En SD-bloggare i norr efterfrågade tidigare min analys av Ungt val, vilket jag besvarade med att inte göra någon ingående analys, utan istället varna för att dra för stora växlar på de 12% Ungt val gav SD. Ungt val ska tas för vad det är. Det viktigaste är inte resultatet i sig, utan vad det förebådar - ungdomens partipreferenser är inte frikopplade från partipreferenserna hos föräldrar till ungdomar.

Nu har vi fått det verkliga svaret från Ungt val, som alltså verkligen förebådat ett ökat stöd för SD. Junitemo, gjord 7-21 juni och publicerad idag av Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet, ger SD dryga 2,5% jämfört med drygt 1% i maj.

Ökningen för SD är bästa tänkbara nyheter för particentralen i Lund. En tydlig ökning och just i junimätningen, den mest långlivade mätningen under året. Drygt 2,5% gör att många SD-sympatisörer nu seriöst kan tro på riksdagen som tänkbar för SD i valet i höst.
  • Nu får SD mycket lättare att dra in pengar, både i bidrag och i lån
  • En hel del av de som tidigare inte vågat eller velat acceptera kandidatur för SD i valet kommer att omvärdera sin avvisande hållning, vilket kan leda till mycket mer seriösa lokala satsningar från partiet under valkampanjen
  • Lyckas SD nu binda upp någon verkligt socialt förankrad och ansedd person (jämför: Sten Andersson 2002) kan riksdagen vara biff

    Vad kan göras?

    De etablerade partierna kommer inte stillasittande att acceptera de skickelsedigra nyheterna från temo. Journalistisk bevakning av modellen "SD:are gick på nazikonsert", "SD:are har skulder" eller "SD:are dömd för brott" kommer att försökas men visa sig vara resultatlösa. Utspel liknande Leijonborgs språktest kommer att göras, och detta är det allvarligaste hotet mot SD. Om taktiska utspel sedan inte räcker, utan SD får bra eller bättre siffror i opinionsmätningarna i augusti, då krävs en ny häst på banan - men hur hinns detta med så sent under kampanjen?

    Övriga övriga partier distanseras av SD

    De högsta siffrorna i temo får SD från unga män. Detta motbevisar ur en aspekt den tes Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge lanserat, nämligen att Piratpartiets viktigaste väljargrupp är unga män och att dessa inte "mäts" beroende på att de saknar fast telefon, samtidigt som opinionsinstituten göra sina samples på rikets fasta telefoner. Om SD får med sina unga män i mätningen, varför får då Piratpartiet inte det?

    Medan SD får drygt 2,5% av Temo får Junilistan knappt 1%, och Feministiskt initiativ under 0,5%. Övriga övriga partier ungefär 1,2%. I Sifos junimätning fick SD 1,6 %, Feministiskt initiativ 1,2 %, Junilistan 0,6 % och övriga övriga partier utanför riksdagen 0,4%. Under sommaren kommer vi att se hur SD och dess stödtrupper naturligtvis helt bortser från Sifo utan bara talar om Temo.