26 juni 2006

Stekpanneupproret: Bör åklagaren dömas?

Jag läste någonstans att tanten med stekpannan blivit frikänd i Lidköpings tingsrätt. Den tidigare odömda 77-åriga tanten hade lämnat en stekpanna intill en sopcontainer i Skara, eftersom den inte gått ner genom det trånga hålet i containtern. Tidigare i år har åtalet väckt allmänna protester i Skaraborg, och folk har lämnat stekpannor överallt.

Tänkte jag skulle göra en insats, och anmäla åklagaren Chatarina Linné för falskt alternativt obefogat åtal. Så här står det ju i brottsbalken:

Väcker någon åtal mot oskyldig med uppsåt att denne må bliva fälld till ansvar, dömes för falskt åtal till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Är brottet grovt, skall dömas till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om åtalet avsett allvarligt brott eller innefattat missbruk av tjänsteställning.

Den som väcker åtal ehuru han icke har sannolika skäl därtill, dömes för obefogat åtal till böter eller fängelse i högst sex månader.


Det s.k. allmänna rättsmedvetandet verkar vara klart över att gärningen ifråga inte är straffbar. Få se om åklagaren är straffbar.