När jag var yngre, låt oss säga under 70- och 80-talet, var demokratisnacket mindre väl utbrett. De gånger statspropagandan upprepade ordet demokrati var sammanhanget lätt att genomskåda, det vanligaste sammanhanget under sent 70-tal och tidigt 80-talet var - som alla kommer ihåg - "ekonomisk demokrati". Den ekonomiska demokratin kunde i praktiken ses i form av medbestämmande på arbetsplatsen, i de meidnerska löntagarfonderna m.m.
Det hela var alltså lätt att genomskåda: Sade man demokrati, då menade man oftast socialism. Jag var på den tiden organiserad moderat. Vi talade aldrig om demokrati, vi talade om frihet.
Jag tror mentalitetsförändringen kom genom östblockets sammanbrott. Från det tidiga 90-talet ville inte ens socialisterna själva nämna ordet socialism. Vad som faktiskt hänt var att socialismen dött som världsåskådning. Det märkliga inträffade dock att de många grupper som hyllat socialismen lyckades överleva genom att framgångsrikt ta över ordet demokrati.
Pröva gärna denna hypotes. Läs igenom en lärobok i samhällskunskap eller en morgontidning och ersätt konsekvent ordet demokrati med ordet socialism. Vad får du? Blir sammanhanget plötsligt lättare att förstå?
Det är inte demokrati vi vill ha i Sverige. Demokrati är socialism, som leder till förtryck. Vi vill ha konstitutionell monarki. Eller republik, för den delen. En konstitutionell republik är betydligt bättre än en parlamentarisk demokrati, vilket dagens system också kallas.