21 juni 2006

Rabalder kring Lundströms medlemskap i piratpartiet

Det rör på sig. Sidräknaren avslöjar att en rad ledande mediekanaler besökt bloggen under dagen.

  • Efter min postning Knäckebröds-Kalle erkänner blev Carl Lundström uppringd av en journalist, och tillfrågad om det stämmer att han är medlem i piratpartiet. Först nekade Lundström, men konfronterad med konkreta uppgifter tvingades han erkänna medlemskap. Han tillade sedan snabbt att han nu lämnat partiet.

  • Även den piratpartistiske viceledaren Christian Engström ringdes upp av en journalist, men vägrade uttala sig om Lundströms medlemsstatus, på grund av att det enligt Engström skulle vara olagligt att lämna ut uppgifter om medlemmar.

  • I den interna delen av piratpartiets forum nekar däremot Rickard Falkvinge till att Lundström någonsin skulle ha varit medlem: "Enda formella kontakten partiet haft med Carl Lundström är att jag ringde VDn för Rix/Port 80 i samband med våra egna utredningar efter TPB-razzian (Rix/Port80 är de som hostar servrarna), och det för att få reda på hur skyddsklassade lokalerna var för att förstå vilken rätt polisen hade att gå in. VDn för Rix/Port80 visade sig vara Carl Lundström.

    Han och jag har haft sporadisk informell mailväxling efter det, mest kring tillslaget, men också att jag frågat kring hur tusan han kan kunnat associeras med partiet, varför, och vem som har någon att vinna på att göra det...
    "

  • Det är sedan tidigare känt att vissa ledande piratpartister är synnerligen hatiskt inställda till de nationella partierna i Sverige. Falkvinges framtida rival om partiledarposten, Tor Skude, skrev i en intern diskussion om tänkbara samarbetspartners efter riksdagsvalet att han faktiskt kunde tänka sig en strukturerad samverkan med sverigedemokraterna, "men givetvis inte ge efter för deras äckliga nationalist-rasistiska ideal".

    Partirevisorn och förre nydemokraten Björn Feltén har flera gånger uttryckt en personlig önskan om att sverigedemokrater borde dömas till döden. Många andra piratpartister har tidigare varit engagerade inom vänstern eller socialdemokratin, och hyser inga varma känslor vare sig för sverigedemokraterna eller för nationaldemokraterna, det sistnämnda ett parti som Lundström faktiskt haft något samröre med tidigare.

  • Under dagen har flera viktiga piratpartister börjat fråga sig om det inte
    faktiskt är sannolikt att Lundström är piratpartiets bankir. Falkvinge har inga pengar, inget jobb. Mikael Viborg är arbetslös, jagad av polisen, har inga pengar, Tor Skude har inga pengar, Björn Feltén har inte ett rött öre. Vem betalar lyxadvokaten Leif Silbersky för hans insatser i Pirate Bay-målet?

    Det är uppenbart att pengar finns och att de kommer från någonstans. Partikassören Fredrike Lantz har kategoriskt vägrat besvara frågor från medlemmarna angående partiets ekonomi. Hon vet att det finns piratpartistiska pengar som inte kan redovisas öppet.