03 juni 2006

5 000 virtuella medlemmar...

I Rickard Falkvinges värld har piratpartiet idag 5 000 medlemmar, en ökning med nära 3 000 sedan polisrazzian mot The Pirate Bay. Hade det rört sig om ett riktigt parti hade ordet pappersmedlemmar känts adekvat, nu får vi istället använda ordet virtuella medlemmar - piratpartiet är ju ett internetparti som i stort sett inte existerar "in real life" (IRL). 5 000 riktiga människor är i alla fall inte medlemmar i piratpartiet. Verkligheten bevisar motsatsen.

På lördagen arrangerades en stående demonstration på Mynttorget i Stockholm, med deltagande av Piratbyrån, Grön ungdom, Ung vänster, Piratpartiet och Liberala ungdomsförbundet. Totalt kom 200 personer till platsen för att delta i manifestationen. Om man, som Falkvinge, beräknar organisationernas medlemstal utifrån en wikipediaartikel, fås i ovan angiven ordning siffrorna 0 + 1 200 + 14 300 + 5 000 + 1 900 = 22 400. Man är då övermåttan generös mot Falkvinge som tillåts räkna 5 000 helt overifierade femkronorsmedlemmar.

Hans andel av de 22 400 medlemmarna i organisationer som deltog i mynttorgsmanifestationen är 22%, vilket ger en piratpartistisk andel av demonstrationen på kanske bortåt 44 personer (högt räknat!). 44 personer i en manifestation understödd av delar av etablissmanget. I rikets största stad. Det är inte vad jag kallar en organisation i medvind.

För en kort tid sedan samlade det kontroversiella partiet sverigedemokraterna med kort varsel 50 personer till ett möte i Alvik utanför Stockholm, trots att mötesdeltagarna kunde räkna med risken att åka på stryk, och trots att de filmades av flera TV-team vilket för vissa kunde leda till sparken på jobbet. SD säger sig ha 2 000 medlemmar. Piratpartiet 5 000 medlemmar. Verkligheten kunde bevisa motsatsen.


Tillägg 2006-06-03 19.30: Postningen kompletterad med bild. Polisen flygfilmade sammankomsten och räknade 500 personer på Mynttorget. Av dessa var flertalet förbipasserande, flanörer, turister, åskådare från Stockholm Marathon och kravallpoliser. Någon enstaka fana var piratpartistisk, medan de allra flesta fanor tillhörde Ung vänster, Osynliga partiet och Rättvisepartiet socialisterna.

Ett visst jubel utbröt när Rickard Falkvinge ("killen med barnansiktet") tog till orda från podiet med sina "Hej, jag heter Rick, och jag är pirat". Åskådarna förstod dock inte att han menade piratpartist.