20 maj 2006

Falangerna kring SD:s byte av partisymbol

Med väljarnas felaktiga bild av partiet i åtanke är vi övertygade om att den blåsippa som föreslås bli ny symbol är precis vad vi behöver, bloggar partisekreteraren Björn Söder.

"För några veckor sedan redovisade SOM-institutet sin årliga rapport om partisympatier. Förutom riksdagspartierna fanns en rad uppstickare med i undersökningen, även Sverigedemokraterna. För vår del var det knappast någon upplyftande läsning. Nästan 70 % av väljarna tycker intensivt illa om vårt parti. I listan hamnar vi alltså på sista plats, till och med efter Feministiskt initiativ", skriver i en debattartikel partipresidiet och partiets verkställande utskott samt ungdomsförbundets presidium. Lustigt nog verkar formuleringarna vara lånade från bloggen.

"Partiets arv står på spel", menar en grupp oppositionella i en egen debattartikel. De förstår kanske inte att just detta är vad många av blomförespråkarna önskar. Debattartikeln ser med sin Åsa Nisse-svenska ut att vara skriven av gävleaktivisten Margareta Sandstedt.

"Nu föreslås det att Sverigedemokraterna ska byta partisymbol. Detta gör oss illa till mods och vemodiga, därför att partisymbolen för oss är en stor del av partiet.

Symbolen visar på ett varmt sätt vilken inriktning vi har på vår politik. Symbolen med facklan... bär vår blågula flagga... bevarandet av vår kultur och nation. Friheten och tillåtelsen att få tillhöra våra rötter... Genom böcker om marknadsföring, symboler och utformning så framgår det allt mer hur genomarbetad facklan är eller kanske slumpmässigt blivit. Facklans riktning är åt höger, vilket psykologiskt uppfattas som att vi är på väg framåt...

Den enda positiva effekt vi kan se kring ett byte av partisymbol är en smula uppmärksamhet... Istället bör vi... uttrycka oss mjukare... vi måste uttrycka oss så att det inte går att missta oss som argsinta...Partisymbolen har vi aldrig varit med om att någon kritiserat och inte heller har vi haft någon nackdel av att ha med den",
skriver man bland annat.

Lite som pricken över i:et framhålls att Roger Hedlund intervjuats i TV i april, och att han då uppenbarade sig i en bögig skjorta för att verka mjukare, vilket ska ha neutraliserat partiets "argsinta" image i den TV-sändningen! Avslutningsvis manar opponenterna till intensivare utdelning av flygblad i brevlådorna och att beställa ännu fler kommunala valsedlar istället för att byta partisymbol.

Opponenternas debattartikel är undertecknad av Roger Hedlund, Gun-Britt Holmgren, Daniel Spiik, Arne Andersson, Joakim Larsson, Michael Andersson, Göran Olsson, Margareta Sandstedt och några till.

Nåja, strunt är strunt och snus är snus om än i gyllne dosor. Så länge som Bunkern och Förnyarna samsas i samma parti lär inte partisymbol eller partinamn vara det som avgör det politiska genombrottet.