20 maj 2006

SVT: Samhällskunskapslärare med etniska fördomar

Kanske är det bloggandet som sätter stopp för Jocke Larssons pedagogiska karriär, liksom bloggandet var vad som fick kumpanen Jimmy Windeskog utesluten ur det parti de delade - sverigedemokraterna.

Anna-Lena Lodenius gjorde ett par riktigt fördomsfria intervjuer med SD:are redan inför valet 2002, dels med Gunnlev i Katrineholm, och dels med Rosita i Helsingborg. Hon fortsätter sin unikt fördomsfria och liberala inställning till åsiktsfriheten, när hon i rapportinslaget idag om Jocke Larssons samhällslärarskap på Höglandsskolan i Bromma, försvarar lärarens rätt till en personlig politisk åsikt.

I programmet återgavs Larssons postning om ett våldtäktsmål:

Många har säkert hört talas om våldtäkten på Husbybadet. Hursomhelst: enligt obekräftade uppgifter idag så är den häktade alltså en utlänning med oklart ursprung. Är någon förvånad?

Bloggen har vid flera tillfällen funnit tillfälle att kritisera Larssons ståndpunkter. Detta inträffade under rubriken "Medias lögner" 28 november 2005. Då tillbakavisade han principiellt att en person ska kunna naturaliseras som svensk medborgare, och skrev:

"Jag citerar: " De fyra männen var cirka 17-20 år. De var svarta och talade svenska med brytning." Samtliga är alltså somalier - men hur kan AB då hävda att de är svenskar? Jo, förmodligen är det så att tre av de fyra kulturberikarna har skaffat sig medborgarskap här, två av dem i Sverige och en i Finland. Då blir de plötsligt inte utlänningar längre."

Larsson har inte heller varit främmande för att särskilt peka ut även kristna broderfolk:

"I Assyriens huvudstad Södertälje så har ett ungdomsgäng (något hundratal man starkt) förstärkt med boende i den invandrartäta stadsdelen Ronne anfallit polisen för att frita en ung man som gripits för olaga hot...Hela tillställningen rundades av med att någon sköt automateld mot polisstationen i Södertälje. Underbart med mångkultur, är det inte?", bloggade Larsson 13 september 2005 efter inträffade kravaller i Södertälje.

15 maj 2005 reagerade Larsson på att en krögare råkat i rättsliga problem, sedan denne avvisat två hånglande homosexuella kvinnor:

"Tyvärr har ju SD också antagit en skrivning om förbud mot diskriminering, så det dröjer kanske inte länge innan hånglande lesbianer invaderar också våra riksårsmöten - vem vet?"

Under sitt bloggande har alltså Larsson givit uttryck för bl.a. ospecificerade generaliseringar kring invandrare som kollektiv och brott, fördomar mot assyrier och dimmig uppfattning om vad mångkulturen definitionsmässigt är, samt motstånd till att utlänningar ska kunna bli svenska medborgare, motstånd till ickediskriminering och öppet avståndstagande till lesbiska kvinnor.

Är samhällskunskapslärare i dagens svenska skola verkligen ett lämpligt yrke för Larsson? Få förebrår nog rektorn på Höglandsskolan om han i dagens överflöd på SO-lärare väljer att anställa någon annan till hösten, istället för att förlänga Larssons vikariat där.