01 maj 2006

"Själv så debbaterar jag ofta vad det är för framtidsvision vi har."

Piratpartiet har det inte lätt att nå ut i medierna. Bara ett fåtal av partiets företrädare är kapabla att producera politiska texter, och på många tidningsredaktioner uppges man idag vara "less" på partiets cirkulärartade förslag till debattartiklar.

Partiets pressekreterare, dyslektiske statsvetaren Mikael Sjöman, tillbringar en hel del av sin tid bland debatterna på idg.se, men inte heller där är klimatet särskilt bra för piratpartiet. Ofta möts den idoge pressekreteraren av repliker som "Kan du inte försöka använda ett rättstavningsprogram när du skriver kommentarer? Det är rätt jobbigt att läsa dina ständiga kommentarer med stavfel. Ska du in i riksdagen så får du visa att du är seriös."

Sanningen att säga är det ibland lite svårt att följa Sjömans tankegångar:

"Själv så debbaterar jag ofta vad det är för framtidsvision vi har. Vad är det för samhälle vi vill ha? Redan idag har vi ett samhälle som de flesta av oss är rädda för att utvecklingen; det med övervakning och privata bolag som driver på egna förundersökningar för att "skydda" sina egna vinster.

Själv så sitter jag i funderingar hur vi medborgare kan kontrollera staten i framtiden som så enkelt kan uppnå närmast total kontrolll över vår kommunikation. En framtida konstitution borde kanske mer än tidigare konventioner om mänskliga rättigheter värna den enskilldas rätt till kontroll över personuppgifterna.

Frågan får dock alldrig bli ensidigt eller enkelt fokuserad på våra egna friheter, för vi vill ju sätta dit knarksmugglarna, men utan att våra egna friheter kommer ikläm. Ballansen mellan dessa hamnar redan idag i fokus på forumen märker jag.
"

Vad säger egentligen ovanstående citat? Jag tycker det verkar som om Sjöman är lika kluven inför skyddet av den personliga integriteten som han måste ha varit på den tiden när han arvoderades av socialdemokratiska partiet.