06 maj 2006

Now the shoe is on the other foot...

Är projektet "piratpartiet i riksdagen -06" redan stendött? Någon karismatisk partiledare har man inte att hoppas på - Falkvinge höll faktiskt ett tal till piratbyråfolket 1 maj, men talet var mer eller mindre innantilläsning och blev ingen stor hit. Lakoniskt konstaterar piratpartisterna själva på sitt navelskådande öppna debattforum att antalet spontana pp-svar när temo och sifo ringer är lika med noll.

I sina forumdiskussioner uppehåller man sig kring frågor som inte traditionellt räknas som röstvinnare. Där finner vi t.ex. tveksamheten till förbud mot barn- och våldsporr på internet och reaktionerna mot att svensk polis slagit till mot en server som betjänade tjetjensk-islamistisk gerilla och var placerad i Stockholm.

En uppslitande inbördesstrid inträffade inom piratpartiet i mars månad, och slutade med att partikassören och partiorganisatören Cecilia Beckroth lämnade partiet. Hennes avsked till piratpartiet markerar kanske tidpunkten när medmänsklighet och politisk fingertoppskänsla därmed försvann från partiet?

Beckroth gick vidare, och har bl.a. varit med och grundat föreningen Global Kommunikation. Nu i veckan kunde hon även beskådas i Expressen. Istället för att, som sina gamla partivänner, uppta sin tid med att internt diskutera lagändringar som skulle göra vanliga anständiga människor fly förbannade ger Beckroth prov på humanitet och socialt patos.

Vad jag kan förstå gjorde Cecilia Beckroth ett av sina bättre livsval när hon lämnade piratpartiet. Hon gjorde sig också till en bättre medmänniska: Den "rosor till Bobby"-kampanj som hon föreslog Expressen är just nu en av de mest engagerande mediala fenomenen i Sverige just nu. Både kända och okända, rika och fattiga, gamla och unga; idag tänker de på den mördade tioårige pojken och på andra plågade barn i vårt samhälle.