15 maj 2006

Utmaning för antikommunismen inom SD


Jocke Larsson är rejält less på skåningarna nu; sin blogg har han börjat kalla "en nationalmensjeviks hemsida". Frågan är varifrån epitetet nationalmensjevik är hämtat, för tidigare har inte den gode Larsson gjort sig känd för något ideologiskt teoretiserande (det allvarligaste försök han gjort var nog när han en gång tillsammans med mig själv skrev ett förslag till principprogram för sverigedemokraterna).

Min gissning är att Larsson blivit återkommande besökare hos Oskorei, ett aktat namn bland rikets radikala nationalister och en man som gillar att hitta på nya, friska benämningar. Aktuellt på Flashback är Oskoreis diskussioner om nationalbolsjevismen. Har detta fått surfräven Larsson att glida längre åt höger (eller är det vänster?) och flörta med arvet efter Martov, Axelrod och Trotskij. Kanske har Larsson varit med i Oskeoreis bolsjevikdiskussioner och då insett att nationalbolsjevismen är att gå ett steg för långt, och steget före kan kallas nationalmensjevism.

Det stora spänningsmomentet för bloggen är givetvis frågan om det ska bli någon reaktion från particentralen i Lund. Nationalmensjevismen, hur den än må uttolkas, måste rimligen stå i strid med SD:s principprogram. Skulle den inte stå i strid med principprogrammet, då är Larsson helt visst ute och koketterar med ord. Måhända är det sak samma för Larsson, om han åker ut eller ej. Hans futtiga tremannalista i kommunvalet i Uppsala ger väl inga segervibbar?