19 maj 2006

Facklan?

Då och då bryter lite förvirrade diskussioner ut inom sverigedemokraterna angående partisymbolens ursprung. I dagarna är frågan högaktuell, eftersom pågarna vill byta symbol till en blå blomma. Diskussionerna kan låta så här:

  • "Ni som är kritiska mot facklan! Facklan kommer från franska Front National, inget nazistparti."
  • "Fel. Det var någon i SD som fattade tycke för en fackla på en trycksak från NATIONAL FRONT, det engelska kvasinazistiska extremistpartiet, och efter den som förlaga snickrade ihop SD-facklan. Detta skrev en partiveteran om på ett utförligt sätt vid ett tidigare tillfälle när facklan var på tapeten."

    Eftersom jag själv är i besittning av det helt korrekta svaret på varifrån SD:s partifackla kommer, kan meddela att den av en av partigrundarna hämtades från omslaget till partiprogrammet för sedan länge avklingade British National Socialist Party. Det är dock inte säkert att BNSP var facklans upphovsmän. Från SD har sedan bl.a. Front National de la Jeunesse (FNJ) lånat facklan. FNJ har idag en annan organisationssymbol.

    För övrigt anser jag inte att National Front är något nazistparti. Benämningen tredjepositionister är bättre. Partiet håller sig emellertid sedan lång tid med just facklan som partisymbol.