21 mars 2006

Vem får stå på SD:s riksdagsvalsedel?

Bloggen frågade sig 16 mars hur sverigedemokraterna tänkt sig att pussla ihop sina riksdagsvalsedlar; partiet har på olika sätt låtit kungöra att det ska antas en riksomfattande riksdagsvalsedel och att partiets distrikt dessutom ska kunna anta egna riksdagsvalsedlar.

Nu ser det ut att bli en kamp på riksårsmötet (RÅ) till helgen mellan skånedominerade SD Riks å ena sidan och de distrikt som styrs genom det hemliga janssonnätverket å den andra sidan. SD Riks vill troligen att den femtonmannalista som antas på RÅ ska sättas i topp på alla valkretsvisa listor. Exempel: Joakim Larsson i Uppsala blir inte som redan meddelats ett på listan för Uppsala län, utan nr 16.

Janssondistrikten kommer för sin del att kämpa för distriktens självbestämmanderätt, och till stöd för sin sak kommer de att åberopa bl.a. distriktsbidragen från Jultomten och aktivisternas behov av motivation att jobba hårt.

SD Riks kommer att hänvisa till betydelsen av att kraftsamla resurserna istället för att sprida ut dessa till ett antal olika maktcentra med ibland bristande taktila resurser. Ett av de praktiska problem man då hänvisar till är svårigheterna att få klart utskick av SD-Kuriren, om innehållet i kuverten ska skifta från län till län. Inbladningen sker manuellt.

En sak som säkert kommer att oroa många ombud är möjligheterna för helt självständiga distrikt att kasta in "olämpliga" namn på sina valsedlar. Sannolikt kommer SD Riks att vinna denna maktkamp med klara siffror, möjligen sedan man prutat ner femtonmannalistan till en tiomannalista, med veto för VU ifråga om olämpliga kandidater.