30 mars 2006

SD överger ickevåldsstrategin?

Under en längre tid har sverigedemokraterna undantagslöst tillämpat en ickevåldsprincip vid attacker och våldsamma angrepp från politiska motståndare. Tanken har varit att polisen har ständig möjlighet att komma till räddning, och att de blessyrer som ändå uppstår kan ge politiska martyrpoäng.

Men nu kan nya vindar vara på väg att blåsa i Sveriges sorgliga svar på utlandets nationalistpartier. Den gångna helgens hölls som bekant det sverigedemokratiska riksårsmötet i Norrköping. På lördagskvällen begav sig efter riksårsmötesbanketten 15-20 man i kretsen runt avsatte partiledaren Mikael Jansson ut på riktiga äventyr, genom att (i provokativt syfte?) besöka det kända vänsterhaket Guskelovskällaren i centrala staden, för att där tanka sprit. Där blev emellertid stämningen snart hotfull och hela sällskapet tvingades fly hals över huvud bort mot Drottninggatan.

När det sverigedemokratiska sällskapet kommit en bit hanns man ikapp av en klunga politiskt oliktänkande och lätt berusade ynglingar från orten. Den kommande konfrontationen ledde till att Jansson själv blev polisanmäld för misshandel av en 22-åring yngling som ska ha fått sig en fläskläpp. Jansson ska enligt anmälan ha gått fram till ynglingen och slagit honom på läppen och kinden samt tryckt upp honom mot en vägg, där han även ska ha vridit upp armen på ynglingen i ett s.k. polisgrepp.

Enligt Janssons utsaga blev en av Janssons bodyguards nedslagen, på samma gång som ytterligare en person trätt fram och spottat på en annan av hans bodyguards. Jansson tände då till på alla fyra och fann sig föranlåten att ingripa personligen för att tillrättavisa vänsteryngligen, vilket gjordes genom att trycka upp denne mot väggen.

Jansson har gjort motanmälan om att han blivit mordhotad inne på Guskelovskällaren. Jansson var i det militära beredskapspolis.


Tillägg 2006-03-30 14.45: I ett pressmeddelande ger partiordförande Jimmie Åkesson sitt "oreserverade stöd" till Jansson och dennes hanterande av palavret på Drottninggatan!