14 mars 2006

Jansson och SD Göteborg 2006

I en kommentar lämnad tidigare idag till en annan postning uppmärksammades bloggen på att avsatte partiledaren Mikael Jansson nyligen valts till ny distriktsordförande i Göteborg.

I ett pressmeddelande daterat 7 mars meddelar alltså SD Göteborg att Mikael Jansson på distriktsårsmötet 19 februari valts till ny ordförande, med fullmäktigledamoten Michael Andersson, Mölndal, som 1:e vice ordförande, och Peter Martini som 2:e vice ordförande. Det meddelas även att Jansson avser (flytta från Örebro och) kandidera till kommunfullmäktige i Göteborg.

I kommunvalet 2002 fick SD 1,6% i hela Göteborgs kommun, och som mest 2,1 i en valkrets. Kommunen var 2002 indelad i 4 valkretsar och är så även i valet 2006. På grund av valkretsindelningen krävs att ett parti får 3,0-3,5% av rösterna i en valkrets för att få mandat i fullmäktige. Med hänsyn till det relativt sett starka stöder SD fick just i Göteborg i partiets egen sifomätning (pdf) i början av året ser det alls inte omöjligt ut för partiet att ligga och nosa på mandatgränsen i åtminstone de två bästa valkretsarna.

Något mer förvånande är upplysningen att SD Göteborg kommer att få ställa upp med en egen riksdagsvalsedel. Detta skulle naturligtvis vara meningslöst om den inte toppas av Mikael Jansson själv.

Sansade bedömare har annars under den senaste tiden ansett det troligt att Jansson inte skulle kandidera överhuvudtaget i årets val, eftersom han nyligen förlovat sig med nationaldemokraternas internationella sekreterare, Liselott Löfgren. Förutom detta ideologiska drivankare runt Janssons hals har han komprometterat sig på flera andra vis, inte minst genom sitt idoga försvar för de utrensade göteborgsbröderna och genom att delta i resan till Teutoburgerskogen förra året.

Möjligen har SD:s sydsvenska partiledning låtit det sista vettet fara sin kos. Går valet i Göteborg som beräknat har man ju dessutom fått en revanschlysten f.d. partiledare som gruppledare i Göteborgs stadshus. Janssons pondus skulle vara större än på många år. Nästa års version av de "Långa knivarnas natt" inom SD kanske borde döpas om till "Motorsågsmassakern".