28 mars 2006

Vad vill sverigedemokraterna?

Under sverigedemokraternas riksårsmöte gångna veckoslut ackrediterades för första gången en journalist från Expo för närvaro vid mötet. Tillsammans med Sydsvenska Dagbladet var Expo de enda att bevaka mötets alla tre dagar, medan Expressen fegade ur efter att på mötet ha bättrat på sitt bildarkiv.

Daniel Poohl, Expos utsände, försökte idag att få rätsida på vad sverigedemokraterna egentligen vill. Det är inte så alldeles lätt att besvara denna för ett politiskt parti så viktiga fråga. Det sverigedemokratiska budskapet spretar åt lite olika håll, och det i och för sig stilistiskt fulländade principprogrammet är så allmänt hållet att det ju vid sitt antagande kunde få stöd från såväl nuvarande partiledning som från numera för extremism uteslutna medlemmar. Årets valmanifest är sedan långt, och lite tråkigt.

Med den sverigedemokratiska luddigheten i beaktande studerar vi sedan dödsfienderna nationaldemokraternas massdistribuerade flygblad. Där läser vi att nationaldemokraterna 1) vill stoppa våldet mot svenskarna, 2) stoppa rasismen mot svenskarna, och 3) stoppa diskrimineringen av svenskarna.

Det har spekulerats i partisplittring i SD. Detta kommer inte att bli fallet på den här sidan valet. Men sedan nationaldemokraterna lyckats få accept för sin nye partiledare Hennix, dragit till sig en stenrik finansiär och sedan lyckats formulera ett budskap som talar direkt till hjärteroten på många svenska nationalister, då är partiets tramp ner i nassegropen snart glömt.

SD splittras inte, men SD tappar återigen till ND. ND håller en linje.