28 mars 2006

Chockbeskedet: SD-pamp säpokollaboratör - och feg

Här har jag gått och varit upprörd över Säpos agerande ända sedan Levonlineaffären i feburari. När jag förra veckan fick höra att två säpoagenter besökt SD-ordföranden Jimmie Åkesson i hans hem i Sölvesborg drog jag paralleller till hur Gestapo jobbade. Skamkänslan är påtaglig idag - jag borde ha vetat bättre.

Men att Adam Marttinen skulle ha varit säpokollaboratör? Ofattbart, men ändå inte. Nedan citerar jag hela avsnittet om Säpos kontakter med Levonline från justitiekanslerns beslut (pdf) om att lägga ner utredningen av Säpo/UD-affären, som ju initierats av SD:s partisekreterare Björn Söder. Här bevisas att Säpo "bjöds in" i Levonline-sammanhanget av SD självt. Personnamnen avcensurerade av bloggen.

Nedan följer en närmare redogörelse för de omständigheter som föranledde
Säkerhetspolisen att kontakta Levonline AB.

Teckningstävlingen på Sverigedemokraternas nättidning

De våldsamma reaktionerna på Jyllandspostens publicering av de s.k. Muhammedteckningarna gjorde att Säkerhetspolisen från den 3 februari noga följde den hotbild som bl.a. Sverigedemokraternas teckningstävling gav upphov till. Fokus låg då främst på frågan om reaktionerna på publiceringen kunde utvecklas till ett hot mot riket eller personer i den centrala statsledningen, men även på vilken risk de innebar för svenska medborgare i allmänhet. Säkerhetspolisens bedömning var i korthet att det inledningsvis inte fanns något konkret hot mot svenska intressen men att enstaka incidenter snabbt kunde få omfattande konsekvenser. Säkerhetspolisen informerade kontinuerligt Justitiedepartementet om förändringar i hotbilden.

Den 9 februari hade emellertid uppgifter om teckningstävlingen fått en betydande spridning i etablerade media i Mellanöstern. Säkerhetspolisen fick också information om att ett antal hot riktats mot bl.a. svenska ambassader. Mot bakgrund av de mycket våldsamma reaktionerna på Jyllandspostens publicering och då kritik av Islam tidigare visat sig kunna leda till allvarlig brottslighet (t.ex. mordet på Theo van Gogh) bedömde Säkerhetspolisen att hotbilden förändrats. Säkerhetspolisen bedömde nu att det fanns en påtaglig risk för att såväl svenska ambassader, institutioner och myndighetsföreträdare som personer som medverkat till teckningstävlingen och svenskar utomlands skulle kunna komma att utsättas för allvarlig brottslighet. Redan den 8 februari hade Adam Marttinen, som är ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, kontaktat Säkerhetspolisen via e-post med frågan om partiets teckningstävling innebar någon risk för honom personligen. Det var därför naturligt för Säkerhetspolisen att ta kontakt med Adam Marttinen den 9 februari för att informera om den förändrade hotbilden. Vid samma tidpunkt beslutade Säkerhetspolisen att även informera Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson samt chefredaktören för tidningen SD-kuriren, RJ härom. Säkerhetspolisen träffade Richard Jomshof och Jimmie Åkesson den 10 februari. Även om Sverigedemokraterna själva avslutade teckningstävlingen den 9 februari var besöket viktigt eftersom hotbilden låg kvar. Samma dag informerades också Sverigedemokraternas ungdomsförbund genom dess ordförande Martin Kinnunen eftersom även ungdomsförbundet utlyst en teckningstävling på sin hemsida. Den tävlingen avbröts den 10 februari.


Vad måste ske nu för att rädda SD:s (relativa) heder?
  • Sverigedemokraterna måste officiellt be Säpo om ursäkt för anmälan till JK.
  • Adam Marttinen avgår ur SD:s partistyrelse.