20 mars 2006

"En hemlig, parallell riksorganisation"

Tor Paulsson är måhända en av vårt lands allra skickligaste politiska organisatörer. Inför sverigedemokraternas riksårsmöte i maj 2001 hade han förberett sig minutiöst, och det lag han ställt på benen för att vinna SD Stockholms kamp mot SD Riks hade en rimlig chans att kunnat vinna, och "stockholmsdemokraternas" representation i partistyrelsen kunnat ökas, istället för att efter riksårsmötet helt raderas ut och följas av massiva uteslutningar. Men Paulsson var inte beredd på att en person han litade på helt och fullt skulle vända sig emot honom och utdela ett knivhugg i ryggen.

En överlöpare, en person som tjänstgjorde vid SD Stockholms partikansli i söderort matade under vintern och våren samma år kontinuerligt SD:s verkställande utskott med högintressanta upplysningar om toristernas aktiviteter, och hade även möjlighet att få fram handlingar ur Paulssons personliga pärmar och göra kopior. Hela den paulssonska planeringen föll därför till marken vid riksårsmötet, och de obundna delegaterna vände sig emot honom, när det visade sig att han "sökt bygga upp en hemlig, parallell riksorganisation". Trots att han alltså vid denna tid var distriktsorganisatör kunde dåvarande partiordföranden Mikael Jansson visa hur Paulsson hade sina organisatoriska tentakler ute i nästan alla landets partidistrikt och sålunda undergrävde den auktoritet SD Riks ansåg sig ha rätt åtnjuta.

Fem år senare har historiens hjul vridits ett halvt varv, och vi har sett hur Mikael Jansson föregående år nesligen avsatts som ledare för det parti man själva anser som Sveriges sista hopp. Jansson har sedan hunnit fraternisera med Dårarna, något han även underbyggt med en dynastisk förbindelse. Han är på väg att överge sitt fattiga prebende i form av ett örebrodistrikt, för att i Göteborg finna rikare marker. Avsatt från maktposten i SD Riks har han trots dessa personliga förändringar kunnat, som Tor Paulsson före honom, känna hur hans manöverutrymme minskat steg för steg, och hur han alltmer hamnat i informationsskugga.

Ungtupparna i Skåne är svaga, inte i antal röster på årsmötena, men i anden. Hade Jansson befunnit sig i deras galoscher skulle uteslutningsbreven burits ut lådvis från partibunkern på Södermalm. Men bortsett från ett par tydliga markeringar mot Janssons folk har Jimmie Åkesson under sitt första år i ledningen intagit samma attityd som han gjorde 2001: Inte utesluta mer, nu får det räcka..Jansson känner att gossen är svag, hans vilja kan brytas. Förstrött bläddrar Jansson igenom de gamla kopiorna av Paulssons planering.

Ett antal distriktsledningar uttalade sin lojalitet mot Jansson inför riksårsmötet 2005, där han tvingades lämna sin post som partiordförande. Inför riksårsmötet 2006 är det i dessa distrikt Jansson konsoliderar sin maktbas. Hur långt Janssons stöd räcker i år är osett, men nästa år kommer det till slutuppgörelse. Det viktigaste vapnet är Tomten, den exklusiva grupp äldre gentlemän i Stockholm vilken i olika former stöttat SD ekonomiskt under ett antal år.

Mellan 17 och 20 mars gick de janssontrogna distrikten SD Göteborg, SD Stockholm och SD Örebro ut och meddelade att en sponsorgrupp kommer att möta varje donerad krona till distriktsvalfonderna med två extra kronor. Ett tak för donationen är satt till 322 000 kr i Örebro, 546 000 kr i Göteborg och hela 1 100 000 kr i Stockholm.

Sannolikt kommer snarlika utfästelser att göras i SD Uppland och SD Södermanland. Hur det blir med SD Svea och SD Mitt är ännu inte offentligt. Att någon sponsring skulle göras av övriga distrikt är uteslutet, eftersom dessa distrikt än så länge är åkessonvänliga. En intressant detalj i janssonsoffensiven är den hemsida som 6 mars registrerades för SD Uppland. Domänen registrerades på Mikael Jansson personligen. Dessa rudiment till "en hemlig, parallell riksorganisation" kompletteras sedan en tid med ett ett slutet "nationalistiskt" debattforum knutet till Jansson personligen. Uppenbart är att Mikael Janssons intressesfär inte tar slut vid gränserna för SD Göteborgs verksamhet. Spåren förskräcker.


Tillägg 2006-03-24 23.00: Intervjun med Mikael Jansson i Expo på fredagen visar att jag lät fantasin springa väg med mig en bit. Mikael Jansson har aktivt tiggt ett bidrag som han själv sedan riktat mot sina 3 lojalaste och viktigaste distrikt. Någon förklaring till inblandning i SD Uppland gavs dock inte i intervjun.