10 mars 2006

En kommentar till SD:s valkonferens 25 februari

Allvaret i sverigedemokraternas officiella mål, "att komma in i riksdagen samt i minst 100 kommuner runt om i landet" underströks i SD-Kurirens rapport från valkonferensen, i Helsingborg 25 februari.

Under valkonferensen ska man ha gått igenom vilka olika landstings- och kommunval SD planerar ställa upp i till hösten. Dag Sundius, ordförande i SD Syd, bekräftade existensen av starkt offensiva ambitioner i distrikt Syd:

- Det är lättare att redogöra för vilka kommuner som vi inte ställer upp till valet i september.

Det är i och för sig rimligt att anta att de kommunala satsningarna är lika geografiskt skeva som partiets organisation, där snart nog halva partiet samlats i ett, enda distrikt. Men uttalandet från Dag Sundius är en klar fingervisning om att SD kommer att återfinnas i fler än de 79 kommuner där man kandiderade för 4 år sedan.

Våghalsighet är ett sätt att beskriva partiets ambitioner. Mod är ett annat ord. Partiets organisation nådde sin hittills största territoriella utbredning för ungefär 4 år sedan. Under den snart gångna mandatperioden har distrikt och lokalavdelningar sedan torkat bort ungefär som floderna i södra Afrika under vintern. Antalet aktiva i partiet är lågt. De aktiva representerar också ett avsmalnande kompetensområde. Mycket talar för att partiet borde ta det lite försiktigt med antalet kommunalval till hösten.

Under de senaste 4 åren har SD slarvat bort ett mandat i Helsingborg och Karlskrona och hela representationen i Arvika, Kristinehamn, Simrishamn och Askersund. Därtill kommer en rad andra avhopp, uteslutningar, skandaler, fadäser och allmänna misstag. Hur mycket av detta kommer då att upprepa sig under de närmaste 4 åren? Ambitionerna att ställa upp med ännu fler politiska blåbär i detta val tyder med eftertryck på att motgångarna kommer att öka rejält. Inom SD lär man sig inte av misstagen.