14 mars 2006

Långsam tillväxt i södra Älvsborg

Sverigedemokraterna fanns med en kommunförening i Borås så sent som 2004. Föreningen dog dock ut sedan ordföranden Kristoffer Helle lämnat partiet i samband med utrensningen av göteborgsbröderna. Sedan den i Ulricehamn allmänt respekterade P.O. Ejderhall tagit över organisationsansvaret för Borås och Sjuhärad har en viss verksamhet åter kommit igång. Ejderhall dök upp som "gubben i lådan" inför kyrkovalet 2005, helt ny inom SD.

Efter mönster från gamla skaraborgsgruppen håller man månadsmöten, senast 6 mars. I en mötesrapport omtalar Ejderhall vad som kan uppfattas som att operation övertalning pågår för att få till stånd "ett antal kommunföreningar" före valet. I praktiken kommer det sannolikt i första hand att handla om arbetsgrupper och inte kommunföreningar, och de kommuner som pekas ut i nuläget är Borås, Alingsås och Tranemo-Svenljunga. En rimlig gissning är att de aktiva i Tranemo-Svenljunga delvis är de som ingick i Tranemo-Falkenbergsgruppen för fyra år sedan.

I valet 2002 kandiderade sverigedemokraterna inte i någon kommun i Västra Götalands södra valkrets (f.d. södra Älvsborg). I riksdagsvalet fick partiet 1,23% av rösterna jämfört med 1,44% i riksgenomsnitt. Nuvarande läge motiverar en varning till övriga partier. Om distriktsordföranden Ekholm tillsammans med P.O. Ejderhall får hållas kan "obehagliga" nyrekryteringar inträffa under valvåren. SD-kandidatur kommer i vilket fall som helst att inträffa i kommunalvalet på 3-4 ställen i södra Älvsborg.